Pormestarin kortteli rakentuu

Lappeenranta. Osuuspankki lähtee ja myy kiinteistöjään. Vanha pankki menee nurin ja ehkä elokuvateatteritkin. Tilalle tullee asuin-liiketaloja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan keskustassa rakennetaan parin vuoden päästä myös Pormestarin korttelissa. Osuuspankin päätös rakentaa uusi toimitalo City-kortteliin kirittää pankkia myymään nykyisen toimitalonsa sekä Valtakadun varren elokuvateattereiden tontit.

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen kertoo, että pankki aikoo jättää kaavamuutoshakemuksen kaupungille syksyn kuluessa.

Kun pankki muuttaa noin kahden vuoden kuluttua uuteen toimitaloon, jää nykyinen Pormestarinkadun pankkitalo pelkäksi kulueräksi. Jos kiinteistö on onnistuttu sitä ennen myymään, pääsee rakennusliike purkuhommiin välittömästi muuton jälkeen. Neuvotteluja eri rakennusliikkeiden kanssa on Himasen mukaan jo käyty.

 

Himanen selvittää, että kortteleihin on mietitty pelkkää liiketilarakentamistakin, mutta tässä vaiheessa näyttää järkevämmältä, että tonteille nousisi asuin-liiketalot.

-Voi olla, että Lappeenrantaan rakennetaan nyt niin paljon uutta liiketilaa, ettei pelkästään sen varaan uskalla laskea. Kuitenkin on varmaa, että tällaisella paikalla katutason liiketiloilla ja asunnoilla riittää kysyntää. On selvää, että korttelin hankkeet myös lähtevät liikkeelle.

Himanen mainitsee, että edessä on myös kulttuurihistoriallisen selvityksen tekeminen ainakin elokuvateattereista.

-Elokuvateattereiden kohtalo ratkeaa osana kaavoitusprosessia.

Talouden epävarmuus tuskin hetkauttaa Pormestarin korttelin rakentamista.

-Lappeenrantaa on rakennettu tosi vilkkaasti, ja vilkkaana rakentaminen myös jatkuu. Nämä tilapäiset häiriöt, mitä Venäjän ja Ukrainan kriisi aiheuttavat, menevät ohi.

 

Korttelista tehtiin kehittämissuunnitelma jo vuonna 2007. Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki pitää suunnitelmaa edelleen aika käyttökelpoisena. Myös korttelin sisäosiin voisi rakentaa. Yksi idea oli, että korttelin läpi pääsisi kulkemaan Virastokorttelin suunnasta Valtakadulle.

Jouhki arvelee, että kortteliin voisi rakentaa jopa nykyisiä kulmarakennuksia korkeampaakin, jos lisäkerrokset olisivat sisäänvedettyjä.

Anne Kotiharju