Kosteudesta haittaa, asbestista ei

Lappeenranta | Kaupunginteatterin tilojen kosteusvauriot voivat aiheuttaa työntekijöiden sairastumisia.

Kirjoittaja:
Viimeistä esityskauttaan toiminnassa olevan Lappeenrannan teatteritalon sisäilmaa ja rakenteiden kuntoa on tutkittu. Materiaalinäytteet ja aistinvaraiset havainnot kertovat, että kellarin seinärakenteet ovat imeneet kosteutta maaperästä.

Kosteusvauriot ovat laajoja ja omiaan altistamaan oireille. Terveyshaittaa voi syntyä myös rakennuksen vanhassa osassa, jonka rakenteista irtoaa epäpuhtauksia.

— Tutkimus ei ollut mitenkään kattava, näytteitä otettiin vain seitsemästä kohdasta, sanoo sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Leena Jormanainen.

Hänen arvionsa mukaan henkilökuntaan kuuluvat pystyvät työskentelemään talossa vielä kahdeksan kuukautta tai sitten ei.

— Altistuminen on henkilökohtaista. Ikäänkuin hätävarjeluna olemme jo siirtäneet kaikkien pukuhuoneet pois kellarista yläkerran tiloihin, vaikka osa työntekijöistä olisi halunnut pitää vanhan pukuhuoneensa, teatterinjohtaja Jari Juutinen sanoo.

 

Viime keväänä teatterinäytöksiä peruttiin yksi toisensa jälkeen, kun näyttelijät sairastuivat vuoron perään. Kuinka paljon syytä oli teatterin huonossa sisäilmassa, kuinka paljon influenssassa, on Juutisen mukaan mahdoton sanoa.

— Tällä hetkellä yksi näyttelijä on sairauslomalla ja toinen ei varmuuden vuoksi tee töitä teatterirakennuksessa vaan vain yhteistyöprojekteissa, Juutinen kertoo.

Näyttämön ilmastointia parannetaan myös sisäilman kohentamiseksi.

 

Kaupungin Tilakeskuksen palkkaama konsultti etsi myös mahdollisia asbestikuituja puvustosta ja tarpeistosta. Juutisen mukaan tämä tutkimus oli erittäin perusteellinen ja osoitti, että asbestista ei ole vaaraa.

Puvut ja tarpeisto, kuten kaikki uuteen teatteritaloon siirrettävä materiaali puhdistetaan siirron yhteydessä Työterveyslaitoksen hyväksymin menetelmin, Leena Jormanainen kertoo.

 

Alkanut teatterikausi on viimeinen nykyisessä teatterissa. Uudessa kaupunginteatterissa näytäntöjen on määrä alkaa vuoden 2016 alussa. Onko ensi vuonna syysnäytäntökautta ja missä?

— Minä en voi sitä tietää, kun en enää silloin ole täällä. Se on uuden johtajan asia, ensi syksyksi ei ole mitään suunnitelmia, Jari Juutinen sanoo.

Vaikka johtajavalinta onkin tehtävä ensin, on Juutinen kuitenkin tilannetta miettinyt.

— Jos harjoitustila valmistuisi ensin, voisi sinne päästä jo ensi syksynä harjoittelemaan, hän pohtii.

 

Yksi syys- ja yksi kevätkausi teatteria tehdään kuitenkin nykyisissä tiloissa. Vaikka ne on huonokuntoisiksi todettu, yleisölle ei vaaraa huonosta ilmasta ole, kun näytös kestää vain pari tuntia. Näin uskovat sekä Jormanainen että Juutinen.

— Tohvelisankarin rouvaa ei viime keväänä pystytty esittämään kymmentäkään kertaa. Lauantaina on sen uusintaensi-ilta, Jari Juutinen vinkkaa.

Kaija Lankia