Luumäki kouluttaa kalliisti

Luumäki. Kunta käyttää rahaa perusopetukseen oppilasta kohti selvästi enemmän kuin naapurinsa. Maakunnan keskimääräisiin kustannuksiin ero on vielä suurempi.

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

PERUSOPETUKSEN kustannukset ovat Luumäellä kohonneet yli monien keskiarvojen. Kunnan ensi vuoden talousarviota pähkäilevät päättäjät joutuvat syksyn mittaan ottamaan kantaa siihen, miten lasten koulutuskustannuksia olisi mahdollisuus alentaa.

Mietinnän taustalla on kunnalle tältä vuodelta kertyvä alijäämä. Sen on sanottu olevan jopa miljoonaluokkaa.

Esille on noussut Kannuskosken, ehkä Kirkonkylänkin koulun lakkauttaminen. Sen jälkeen Luumäelle ei jäisi kuin kaksi koulua: koulukeskus Taavetissa sekä Kangasvarren koulu Luumäen aseman seudulla.

Opetushallituksen kokoamat tilastot kustannuksista laahaavat aika lailla elettävää aikaa perässä. Tuoreimmat tiedot löytyvät vuodelta 2012.

 

SUUNTA koko maassa on selvästi kohti suurempia kouluja.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Etelä-Karjalassa oli viime vuonna yhteensä 58 peruskoulua ja niissä oppilaita parisataa per koulu.

Luumäellä perusopetuksen kustannukset olivat kunnan vs. sivistystoimenjohtaja Pekka Hyvärisen mukaan pari vuotta sitten, jolta viimeisin virallinen tilasto on, yli 10 000 euroa oppilasta kohden. Tilasto ulottuu ensimmäiseltä luokalta yhdeksänteen.

 

LUUMÄELLÄ vertailukunnaksi napattiin naapuri-Savitaipale, kun asia nousi päättäjien kesken puheeksi valtuustoseminaarissa. Kun Luumäki oli puhkonut jo kymppitonnin rajan, Savitaipaleen oppilaskohtainen kustannus oli vajaat 8 500 euroa. Toisessa naapurissa Lemillä noin 9?500 euroa.

Luumäellä oppilaita oli noin neljä ja puolisataa, Savitaipaleella ja Lemillä molemmissa vähän yli kolmesataa.

Luvut merkitsevät sitä, että Luumäeltä kului rahaa lähes 800 000 euroa enemmän verrattuna siihen, että se olisi pystynyt hoitamaan perusopetuksen samoilla oppilaskohtaisilla kustannuksilla kuin Savitaipale.

Yksi tuloveroprosentti tuottaa Luumäelle noin 600 000 euroa.

Luumäen koululautakunnan puheenjohtaja Katriina Ovaska (kesk.) ei työkiireisiinsä vedoten voinut ottaa asiaan kantaa.

 

OPETUSHALLITUKSEN kokoamissa koulutuskustannustilastoissa Luumäki ei kuitenkaan pitänyt maakunnan kärkipaikkaa. Parikkalan ja Rautjärven luvut ylittivät Luumäen luvut. Rautjärvellä perusopetuksen oppilaskohtainen kustannus oli yli tuhat euroa korkeampi kuin Luumäellä. Edullisimmin koulutuksen hoiti Taipalsaari, noin 7 500 eurolla per oppilas. Koko Etelä-Karjalan alueella homma hoitui keskimäärin pari tonnia halvemmalla kuin Luumäellä.

 

PERUSOPETUKSEN OPPILASKOHTAISIA KUSTANNUKSIA 2012

Etelä-Karjala 8 293 euroa.

Kymenlaakso 8 353 euroa.

Kanta-Häme 7 604 euroa.

Lappi 9 309 euroa.

Lappeenrannan seutu 8 134 euroa.

Imatran seutu 8 549 euroa.

Riihimäen seutu 7 079 euroa.

Pohjois-Lappi 13 019 euroa.

 

KUSTANNUKSET ETELÄ-KARJALAN KUNNISSA

Opetushallituksen vuoden 2012 tilastossa Etelä-Karjalan kuntien oppilaskohtaiset kustannukset olivat:

Imatra 7 957 euroa.

Lappeenranta 7 947 euroa.

Lemi 9 497 euroa.

Luumäki 10 225 euroa.

Parikkala 11 026 euroa.

Rautjärvi 11 323 euroa.

Ruokolahti 8 528 euroa.

Savitaipale 8 466 euroa.

Taipalsaari 7 706 euroa.

Matti Riihelä