Categories
Artikkelit

Pariisitar ja 14 muuta suosikkia

Lappeenranta | Kukin tyylillään -näyttely on koottu museon omista kokoelmista.

Kirjoittaja:
Ilman Ulla-Kaija Lammia Tove Janssonin Sommitelma vuodelta 1966 ei todennäköisesti olisi päässyt Etelä-Karjalan taidemuseon uuteen näyttelyyn. Lammi kuuluu asiakasraatiin, jonka jäsenet valitsivat näyttelyyn omia suosikkejaan.

Seinille on ripustettu kuusi asiakasraadin suosikkia sekä kahdeksan museon henkilökunnan suosikkiteosta. Pisteenä iin päällä on vielä kulttuurilautakunnan puheenjohtajan suosikkitaulu. Kukin valitsija kirjoitti suosikkitaulunsa viereen esittelytekstin, jossa kertoo valintansa taustoista.

 

Tänään avautuva Kukin tyylillään -näyttely aloittaa jo etukäteen taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden. Sitä vietetään ensi vuonna.

Näyttely on koottu taidemuseon omista kokoelmista. Se esittelee 151 teoskokonaisuutta 150 vuoden pituiselta ajalta: mukana on vanhaa ja uutta, erilaisia tekniikoita. Teokset ovat peräisin 119 taiteilijalta. Heistä iso osa on paikallisia tai kaupungissa vaikuttaneita.

Oman lisänsä näyttelyyn tuovat Kesämäen koululaisten piirrokset. 6a-luokkalaiset valokuvasivat mielipaikkojaan ja tekivät mieluisimmasta piirroksen. Suosituin paikka oli opettajallekin yllätys.

— Se oli Lidl. Kauppa on ikuistettu moneen piirrokseen, näyttää Taru Pitkänen.

Kuudesluokkalaiset kulkevat suurten mestareiden jalanjäljissä, huomauttaa amanuenssi Mikko Pirinen. Kaupunkien kaupat ja kauppapaikat ovat perinteisiä taulujen aiheita. Niitä ja muita Lappeenrannan maamerkkejä löytyy myös museon seiniltä, vanhimmat 1800-luvun lopulta saakka.

 

Niukan rahan aikoina moni museo kokoaa näyttelyjä omista kokoelmistaan.

— Museo aloitti toimintansa syksyllä 1965 ja osti silloin ehkä yhden tai kaksi taideteosta vuodessa. 1980-luku oli kokoelmahankintojen kultakautta. Nyt ollaan taas palattu yhden, kahden teoksen vuosittaiseen hankintavauhtiin, kuvaa intendentti Leena Räty.

Museon omat kokoelmat pääsevät esille harvoin. Räty haaveilee, että voisi muuttaa yhden taidemuseon huoneista muusta käytöstä kokoelmanäyttelykäyttöön. Silloin omien kokoelmien esittely ei söisi tilaa vaihtuvilta näyttelyiltä.

 

Kukin tyylillään — tilan ja ajan vuoropuheluja Etelä-Karjalan taidemuseossa 30.9.—6.1.

 

1980-luku oli kokoelma-hankintojen kultakautta.

Leena Räty

 

Näytillä vain pieni osa kokoelmista

Taidemuseon kokoelmissa on teoksia 400—500 taiteilijalta.

Kukin tyylillään -näyttely koostuu 151 teoskokonaisuudesta.

Teokset ovat peräisin 119 taiteilijalta.

Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat 1800-luvun puolivälistä.

Uusimmat ovat peräisin viime vuodelta.

Lähde: Etelä-Karjalan taidemuseo

 

OIKAISU

Tiistainen taidemuseon uutta näyttelyä koskeva juttu kertoi virheellisesti, että näyttelystä löytyy myös kulttuurilautakunnan puheenjohtajan suosikkiteos. Oikeasti esillä on kulttuuritoimenjohtajan Päivi-Linnea Pötryn suosikki.

Piia Kaskinen