Sinilevä kukkii poutasäässä

Levätilanne. Simpelejärven Pitkäsaaressa sinilevää on nähty lauttana. Helteiden takia vesi on tänä vuonna kerrostunutta.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Sinilevää on havaittu Etelä-Karjalan järvissä runsaasti viime viikonloppuna ja alkuviikosta.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen mukaan poutaisen ja lämpimän sääjakson seurauksena sinilevähavaintoja on tehty tavanomaista enemmän etenkin läntisen Pien-Saimaan alueella.

Järvien pintalämpötilat ovat viime päivinä olleet 17—18 astetta.

 

Hydrobiologi Jouni Törrösen mukaan sinilevä näyttäytyy Pien-Saimaalla monessa muodossa. Joissakin paikoissa levä on veden pinnassa koivunlehden kokoisina laikkuina, toisaalla se esiintyy raitana.

Sinilevää on yleisöhavaintojen perusteella ollut runsaasti Koneenselällä, Merenlahdella ja Syväveteistenselällä. Jonkin verran esiintymiä on havaittu myös Maaveden Mankaselän sekä Taipalsaaren Nukkumalahden alueella.

 

Myös ELY-keskuksen havaintopaikoissa Imatran Ukonlinnassa ja Parikkalan Simpelejärven Harjulinnassa sinilevää on alkuviikolla nähty vähäisiä määriä. Suurempia leväesiintymät ovat olleet Simpelejärven Pitkäsaaren edustalla.

— Pitkäsaaresta tuli ilmoitus kuvan kanssa. Siellä sinilevää on esiintynyt lauttana, Törrönen kertoo.

Törrösen mukaan isoista levälautoista on viime aikoina ilmoitettu vain vähän. Sinilevä kerääntyy lautoiksi yleensä heikkotuulisella säällä, kun vesi ei pääse sekoittumaan.

 

Kuuma kesä näkyy vielä syksyisin runsaana sinilevän määränä vesissä. Heinäkuun helteiden takia vesi on ollut tänä vuonna vahvasti kerrostunutta.

— Veden täyskierto on nyt tapahtunut. Kun oli lämmintä, vesi kerrostui. Viimein pohjan lähellä olleet ravinteet ovat vapautuneet ja nousseet pintaan, kuvailee limnologi Marja Kauppi.

Pien-Saimaalla on useana alkusyksynä esiintynyt runsaasti sinilevää. Keskikesällä levää oli paljon myös Hanhijärvellä, mutta Törrösen mukaan enää viime aikoina sieltä ei ole kuulunut uusia levähavaintoja.

 

Etelä-Karjalan levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle numeroon 040 767 5388 tai sähköpostiosoitteeseen [email protected].

 

Jenni Hirvinen