Taidelainaamo kirjaston kylkeen

Kuvataide | Etelä-Karjalan taiteilijaseura muuttaa lainaamonsa osoitetta ja toimintatapaa.

Kirjoittaja:
Etelä-Karjalan taidelainaamon toiminta jatkuu uudessa osoitteessa vuoden 2015 alusta. Etelä-Karjalan taiteilijaseura joutuu lähtemään Galleria Pihatosta kaupungin tuen puolittumisen seurauksena, ja muuttokuormaan pakataan Pihaton yhteydessä Pehtoorintuvassa toimiva lainaamokin. Pihaton uusi pyörittäjä, Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ei hoida lainaamon toimintaa tulevalla tontillaan.

Lappeenrannan kulttuuritoimi on tarjonnut korvaavaksi tilaksi muun muassa maakuntakirjastossa olevaa entistä talonmiehen asuntoa. Kaksiota on viime aikoina vuokrattu esiintyjävieraiden käyttöön.

— Lainaamotoiminta istuisi kirjastoon ja toisi monenlaista synergiaa. Asunto on mahdollinen tila taidelainaamolle, jos se kelpaa, Lappeenrannan kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kertoo.

 

Taiteilijaseuran jäsenistö päättänee lainaamon uudesta osoitteesta yleiskokouksessa ensi viikolla. Kirjastosta tarjottu korvaava tila miellyttää siihen tutustuneita: tasalämpöinen tila hyvällä paikalla.

Osoitteen ohella taiteilijaseuran taloustilanne pakottaa muuttamaan taidelainaamon toimintaa. Päivittäinen aukiolo on mahdotonta ilman valvojaa, ja kirjaston tilakin edellyttäisi investointia kameroihin. Teosten vuokraaminen ja ostaminen taidelainaamon nettisivujen kautta on yleistynyt, mutta pelkkää nettilainaamoa siitä ei voi tehdä. Taiteilijaseuralla ei ole mahdollisuuksia postittaa töitä vuokraajille.

— Jyväskylässä taidelainaamo on vain netissä, muttei toimi niin hyvin. Taidetta ostettaessa ja vuokrattaessa fyysinen näkeminen on tärkeää, Kaakon taiteen toiminnanjohtaja Anna Vilkuna sanoo.

 

Taidelainaamon muutokset eivät välttämättä lopu muuttotalkoisiin. Etelä-Karjalan taiteilijaseuran puheenjohtajan Juhani Järvisen mukaan seuran imatralaiset jäsenet toivovat toimintaa Imatrallekin.

— Taidelainaamon jakaantuminen Imatralle ja Lappeenrantaan on mahdollista. Kaakon lainaamoketjussa olisi neljä kaupunkia yhteen linkitettynä ja niillä olisi yhteiset nettisivut, Järvinen maalailee.

 

Kaakon taidelainaamo toimii nykyisin Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Suomen ainoan lainaamoketjun myötä eteläkarjalaisten taiteilijoiden töitä siirtyy maakuntarajojen yli yhä enemmän.

Imatralla taidelainaamo soveltuisi Järvisen mukaan osaksi Siitolan kartanoon rakenteilla olevaa kokonaisuutta, mutta aikaisintaan vuonna 2016, sillä kartanon kehittämishanke on vielä alkutekijöissä.

Taidelainaamo

Taidelainaamo on toiminut Etelä-Karjalassa kymmenen vuotta.

Lainaamon nykyiset tilat ovat Pehtoorintuvassa Pihaton alueella.

Lainaamossa on tarjolla teoksia kymmeniltä kaakkoissuomalaisilta taiteilijoilta.

Lainaamosta voi sekä ostaa että vuokrata taidetta. Minimiaika on kuukausi ja -vuokra 10 euroa.

Petteri Värtö