Uusia kokemuksia kankaalle

Parikkala | Teatteriyhdistys laajentaa toimintaansa elokuvaan Parikkalassa.

Kirjoittaja:
Parikkalan teatteriyhdistys alkaa esittää elokuvia Harjulinnassa viikonloppuna. Parikkala on ollut ilman eläviä kuvia viime syksystä, jolloin Movie Company Alatalo lopetti kiertämisen Etelä-Karjalassa.

 

Miksi teatteriyhdistys ottaa elokuvat niskoilleen, yhdistyksen rahastonhoitaja Riitta Rissanen?

— Parikkalassa oli vuoden tauko elokuvien esittämisessä, koska kukaan ei esittänyt niitä. Yhdistys näki, että elokuvanäytökset olisivat yhdistyksen ideologiaan sopivaa toimintaa talvikaudeksi.

 

Millaista kokemusta yhdistyksellä on elokuvateatteritoiminnasta?

— Aiempaa kokemusta ei ole. Avajaisissa oli ulkoilmaesityksiä kesäteatterissa. Nyt siirrytään sisälle, esitetään elokuvia joka toinen viikonloppu vuoden loppuun ja katsotaan, miten se vetää kansaa.

 

Yhdistys sai Suomen elokuvasäätiöltä 48 000 ja Parikkalan kunnalta 8 000 euroa avustusta. Millaisilla välineillä elokuvat pyörivät?

— Meillä on digitaalinen projektori ja tarvittavat oheislaitteet 3D-laseja myöten sekä siirrettävä 10X4-metrinen valkokangas kehikoineen, jotta näytöksiä voi järjestää myös muualla kuin Harjulinnassa.

 

Millaisella porukalla projektori käy?

— Yhdistyksen kolme jäsentä tekee tätä talkoina. Ainoana palkkaa saavat neljä yläkoululaista ja kuusi lukiolaista, jotka ovat työsuhteessa lipunmyyjinä ja projektorin- sekä popcornkoneen käyttäjinä.

 

Popcornkone. Mitä muuta oheismyyntiä on suunnitteilla?

— Poppari-limppari-linjalla ollaan, mitään ihmeellisempää ei varmaan haahuilla.

 

Millaiset tavoitteet leffateatteritoiminnalla on?

— Tavoitteita mietitään tarkemmin, kun on päästy sisälle toimintaan. Pienestä lähdetään ja kaikki uusi on nyt mielenkiintoista. Tärkeintä on pystyä tarjoamaan elokuvia paikkakunnalla.

 

Millainen ohjelmisto Harjulinnassa pyörii?

— Kotimaisten ensi-iltaelokuvien esittäminen on pääasia, mutta tarkoitus on näyttää elokuvia kaikille ikäryhmille.

 

Miten elokuvalevittäjät suhtautuivat uuteen parikkalalaiseen alan toimijaan?

— Huikean hyvin. Kun säätiön tukipäätös oli saatu, lähetin viestin suunnitelmista levitysyhtiöille. Puolen tunnin sisällä 14 vastasi. Esityskalenteri on täynnä, ja elokuvat esillä ensi-iltaviikonloppuina.

 

Mikä on oma suhteesi elokuviin?

— Tämä on minulle täysin uusi aluevaltaus. En ole ikinä ollut elokuvaihminen, mutta nyt innostun asiasta koko ajan enemmän.

 

Kino Pattery (Harjulinna, Harjukatu 6) esittää: Lentsikat 2 3D (S) 12.9. klo 17, Mielensäpahoittaja (S) 12.9. klo 19 ja 13.9. klo 17 sekä Apinoiden planeetan vallankumous 13.9. klo 19.

Parikkalan teatteriyhdistys

Perustettu syyskuussa 2013 Parikkalan kesäteatterin katsomon kattamisen rahoittamiseksi. Pitää kahviota kesäteatterissa esityskaudella ja tavoittelee katetta myös näyttämölle.

Jäseniä noin 50.

Kino Patteryssä näkyy lyhenne yhdistyksen nimestä ja mukaelma nuorten suosikkijuomasta, sillä tavoitteena on piristää sekä nuorten että muiden kulttuurielämää Parikkalassa.

Petteri Värtö