10 vuotta Sikahauskaa

Lappeenranta. Panu Kärrin klubit ja festivaalit ovat luoneet lappeenrantalaisen stand up?-kulttuurin.

Liisa Kukkola

Panu Kärrillä on hyvä stand up -vaisto. Kymmenettä vuottaan juhlivan Sikahauska stand up?-klubin joulukuun esiintyjät ovat Robert Petterson sekä Iikka Kivi.

Petterson ja Kivi on varattu esiintyjiksi ajat sitten, mutta nyt Klubin isäntä Kärri voi hahmotella mielessään mainosjulistetta: Naurun tasapainon viime ja tämän vuoden voittajat Lappeenrannassa!

-Stand upin näkyminen televisiossa näkyy selkeästi aina myös kiinnostuksessa. Nyt myös 15-16-vuotiaat soittelevat ja kyselevät, missä he pääsisivät tekemään ja näkemään stand upia. Se antaa virtaa itsellekin pyörittää hommaa, Kärri sanoo.

 

Kymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua sen verran, että stand upista on tullut osa suomalaista ja lappeenrantalaista kulttuuria, joka ei ole sen enempää suosionsa aallonharjalla kuin myöskään häipymässä mihinkään.

-Kaikki eivät aina välttämättä tiedosta, että tämä on parasta viihdettä ikinä, mutta sitten tulee taas joku piikki esimerkiksi televisionäkyvyyden kautta, ja ihmiset innostuvat lajista joko uudestaan tai tulevat takaisin katsomoihin.

Isot nimet vetävät lappeenrantalaiset salit ja klubit täyteen, mutta niin tekee myös koomikoiden aivan toinen äärilaita, aloittelevat koomikot. Kärri on muutaman vuoden ajan vetänyt myös Possu-klubeja, joissa aloittelevat koomikot voivat käydä esiintymässä.

-Niitä on järjestetty säännöllisen epäsäännöllisesti. Tahti on mennyt enimmäkseen sen mukaan, kuinka paikalliset aloittelevat koomikot saavat kirjoitetuksi uutta materiaalia.

 

Marraskuussa Lappeenrantaan avataan toinen stand up?-klubi, kun Sami Hedberg alkaa pyörittää Sam’s Comedy Clubia ravintola Giggling Marlinissa. Syyskaudella klubi järjestetään kolme kertaa.

-Hyvässä yhteisymmärryksessä ollaan katsottu esiintymispäivät, heillä on loppukuusta, minulla alkukuusta.

Alkuvuodesta lappeenrantalaisia hemmotellaan taas Sikahauska-festivaaleilla, jonka klubeilla käy viikonlopun aikana parituhatta ihmistä. Kärrillä on House of barsin purkamisen takia yksi uusi esiintymispaikka haussa.

Blue-iltojakin eli ronskimpaa stand upia Sikahauska tarjoaa aina silloin tällöin ravintola Punaisissa lyhdyissä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola