Itä-Suomen koulu säästyy säästöiltä

Koulusäästöt. Muilta lopetettiin avustukset, mutta Itä-Suomen koulu on saamassa edelleen kaupungin yleisavustusta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Itä-Suomen koulu ei joudu Lappeenrannan kaupungin koulusäästöjen kohteeksi muiden koulujen tapaan. Koulu on saamassa edelleen yleisavustusta Lappeenrannan kaupungilta. Avustus pienenee nykyisestä reilusta 40 000 eurosta noin 25 000 euroon vuodessa.

Avustuksen maksaminen on Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunnan maanantain kokouksen listalla osana ensi vuoden talousarvioesityksen ja 2016-2017 taloussuunnitelmaesityksen hyväksymistä.

 

Lappeenrannan valtuusto päätti viime joulukuussa mittavista koulukulujen säästöistä, joihin kuului monien, ei pakollisten avustusten maksamisen lopettaminen. Esityslistalla oli myös Itä-Suomen koululle maksetun avustuksen poistaminen tai pienentäminen. Kaupunki maksoi avustusta viime vuonna 43 322 euroa.

Päätös avustuksesta jäi kuitenkin tekemättä kansanedustaja, valtuutettu Anneli Kiljusen (sd.) tekemän ponnen vuoksi. Kiljunen esitti, että ennen lopullista päätöstä kaupunki käy neuvottelut Imatran ja Joensuun kaupunkien, Itä-Suomen koulun sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa avustuksen sisällöstä ja tavoitteista sekä sen vaikutuksesta harkinnanvaraiseen valtionosuuteen.

Ponsi hyväksyttiin, ja asian päättäminen jäi odottamaan neuvotteluja.

 

Itä-Suomen suomalaisvenäläinen koulu on säätiön ylläpitämä. Säätiön omistavat Lappeenranta, Imatra ja Joensuu. Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg kertoo, että säätiön ja sen omistajakaupunkien edustajat neuvottelivat elo-syyskuussa avustuksesta.

-Neuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys avustuksen laskentaperusteen muuttamisesta ja avustuksen määrän pienentämisestä.

Lappeenrannan kaupunki ei ole vielä tänä vuonna maksanut avustusta. Willbergin mukaan avustus on 25 000 euroa.

 

Willberg kertoo, että ministeriön kanssa ei ole neuvoteltu, vaikka ponnessa niin edellytettiin.

-Siinä mielessä valtuuston päätöstä ei ole täysin noudatettu. Säätiön hallitus katsoi, että koska yhteisymmärrys avustuksen tasosta löytyi kuntien kesken, ei ole tarpeen neuvotella ministeriön kanssa.

Willberg arvelee Kiljusella olleen joulukuussa pelko, että avustuksen lopettamisella tai pienentämisellä voi olla vaikutusta harkinnanvaraiseen valtionosuuteen.

-Minulla ei sellaista pelkoa ollut, Willberg sanoo.

 

Itä-Suomen koululle on myönnetty tänä vuonna 160 000 euroa ministeriön harkinnanvaraista avustusta, vaikka kaupungin avustusta ei ole maksettu koululle euroakaan.

Opetusneuvos Aki Tornberg opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että ministeriön harkinnanvarainen avustus voidaan myöntää keskimääräistä korkeampien kustannusten peittämiseen.

-Kriteerit myöntämiselle ovat olleet samat jo vuosikausia. On kuntien ja koulutuksen järjestäjien välinen asia, mitä ne maksavat koululle. Se ei kuulu meille.

Kaupunkien koululle maksama avustus on jo vuosia ollut yleisavustus. Alunperin sitä maksettiin koulun hallinnon kustannuksiin.

Imatran ja Joensuun kaupunkien koululle maksama avustus pienenee myös. Imatran osuus on jatkossa vajaa 30 000 ja Joensuun noin 30 000 euroa.

Heikki Sopanen