Haminan mies jatkaa kehitystyötä

LAPPEENRANTA. Pesä Ysien uusi pelinjohtaja Jari Heikkilä innostui seuran nuorisoprojektista. Ysejä yritetään vielä vahvistaa myös kokeneilla pelaajilla.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Jari Heikkilä vähän hämmästyi saadessaan puhelun Lappeenrannasta. Jaaha, pitkän linjan haminalainen pesäpallomies tuumi ensin. Pienen hauduttelun jälkeen ajatus alkoi kiinnostaa, ja nyt Heikkilä on kiinnitetty Pesä Ysien naisten superpesisjoukkueen pelinjohtajaksi ainakin ensi kesäksi. Sopimus sisältää option seuraavasta kaudesta.

— Ysien porukka uudistui ja nuorentui viime vuonna. Halua on olla jossain vaiheessa taas menestyvä seura. Sen kehittäminen ja eteenpäin vieminen kiinnostivat, kertoo Heikkilä, joka toimi kahdella viime kaudella Haminan Palloilijoiden viuhkamiehenä miesten ykköspesiksessä.

Pesä Ysit kärkkyi naisten pääsarjassa lähes koko 2000-luvun terävimmän kärjen takana. Seura on napsinut kaksi mitalia. Viime kesänä Ysit kuitenkin jäi pudotuspelien ulkopuolelle, yhdeksänneksi.

 

Pelaajat ovat jo aloitelleet talviharjoittelua. Ysittäret eivät ole uudelle pelinjohtajalle vielä tuttuja. Kokonaisuudessaan Heikkilä tapaa joukkueensa vasta marraskuun alussa, kun ysit kokoontuu ensimmäistä kertaa yhteen. Lappeenrantalaisten viime kesän otteisiin hän on tutustunut videolta.

— Nuoruus ja se, että suuri osa pelaajista alkoi vasta vuosi sitten tehdä todenteolla töitä, Heikkilä kuvailee ensivaikutelmiaan yseistä.

Hänen mielestään tietty voimattomuus paistoi läpi.

— Siinä asiassa vuodessa voi kuitenkin mennä paljon eteenpäin. Kolmen viikon päästä se iso urakka alkaa.

 

Pesä Yseillä on tällä hetkellä 12 sopimuspelaajaa ja yksi koeaikalainen. Uusia pelaajia on neljä. Heistä kaksi on seuran omia nuoria, kaksi tulee Jyväskylästä. Joukkueen kaikki pelaajat ovat 90-luvulla syntyneitä, useimmat vuosikymmenen puolivälissä.

Haminasta on Lappeenrantaan 90 kilometriä. Vuosien kuluessa Yseissä on pelannut useita Vallikentän kasvatteja, tälläkin hetkellä kaksi: Essi Pehrman ja Saara Lahti. Suunnitteleeko Heikkilä tuovansa ympyräkaupungista lisää pelaajia?

— Ei ole tarkoitus alkaa noukkia pelaajia kotikylältä pois, mutta Lappeenranta on monesti ollut se seuraava porras, jos superpesistä aikoo pelata, hän muotoilee.

 

Ysit neuvottelee vielä 3—4 kokeneemman pelaajan kanssa. Seuran toiminnanjohtaja Ville Lantta kuvailee näiden olevan pääosin aiemmin Yseissä pelanneita naisia, joilla on kokemusta aikuisten Itä—Länsi-otteluista.

— Olemme tosi hyvin aikataulussa, Lantta toteaa joukkueen rakentamisesta.

Pelinjohtajan taustalla olevassa valmennustiimissä on peräti kahdeksan nimeä. Lantan mukaan tällä halutaan tarjota mahdollisimman hyvää yksilöllistä valmennusta nuorille pelaajille.

 

Pesä Ysien pelinjohtaja on vaihtunut viime vuosina tiuhaan. Viime kesänä Ysien pelinjohtajana toimi Markku Lötjönen, joka peri tehtävät toissa kauden lopulla Jukka Mäkiseltä.

Lötjösen mukaan hänkin kävi alustavia keskusteluja jatkosta, mutta ne eivät johtaneet tulokseen.

 

Jari Heikkilä

54-vuotias.

Edusti pelaajaurallaan Haminan Palloilijoita yhtä Kouvolan Pallonlyöjissä vietettyä kautta lukuun ottamatta.

Toiminut pelinjohtajana vuodesta 1997 lähtien, muun muassa kolme vuotta miesten ja kaksi vuotta naisten superpesiksessä.

Vaimo ja kaksi lasta, molemmat mukana pesiksen parissa.

Työura RUK:ssa, josta eläkkeellä nyt neljä vuotta.

 

Pesä Ysit

Pelaajat: Jenna Auvinen, Taina Honkanen (Ruovesi, ykköspesis, tryout), Saara Lahti, Krista Melanen (Pesä Ysit, suomensarja), Kaisu Myllys, Vilma Mäkelä (Jyväskylä, ykköspesis), Essi Pehrman, Marianne Roiha, Emmi Simonen, Aliisa Timperi (Pesä Ysit, suomensarja), Laura Toikkanen, Annika Turtiainen, Ida Virenius (Jyväskylä, ykköspesis).

Pelinjohtaja: Jari Heikkilä.

Valmennustiimi: Maarit Eskola-Heikkinen, Kalle Lantta, Ville Lantta, Jukka Mäki-Kuhna, Timo Tikka, Heidi Tolvanen, Sara Suikkanen, Riina Surakka.

Huolto: Ville Mäkelä.

 

 

Kalle Sipiläinen