Tapahtumille apu yhdeltä luukulta

Lappeenranta. Kulttuuritoimiston tehtävät jaetaan Lappeenrannassa kahtia.

Riina Nokso-Koivisto

Kulttuuritoimisto on isojen muutosten edessä Lappeenrannassa. Yleisen kulttuuritoimen tehtävät jaetaan kaupungin organisaatiossa uudelleen.

Kulttuurisihteerillä on tähän saakka ollut valta päättää kaupungin kulttuuriavustusten jakamisesta. Jatkossa avustuksista ei päätä enää yksi ihminen, vaan ratkaisut tekee kulttuurilautakunta.

Lisäksi kulttuuritoimisto on järjestänyt tapahtumia. Kun suurin niistä, Linnoituksen yö, lopetettiin säästösyistä, toimiston työmäärä väheni. Tänä kesänä kulttuuritoimisto organisoi enää muun muassa sataman kesäkonsertteja sekä Sataman valot -tapahtumaa.

 

Kaupunginsihteeri Alina Kujansivun mukaan suunnitelma on, että vastedes tapahtumiin liittyvät asiat keskitetään yhteen paikkaan kaupungin organisaatiossa.

Alustava suunnitelma on, että kulttuurisihteeri Jorma Kallio siirtyisi kehittämään tapahtumatoimintaa joko osana kaupungin asiakaspalvelua tai viestintä- ja markkinointitiimiä.

Muutoksen tavoite on, että tulevaisuudessa kaupunki pystyisi palvelemaan tapahtumajärjestäjiä nykyistä paremmin ja myös koordinoimaan tehokkaammin omaa tapahtumatuotantoaan.

Lappeenrannan linja on viime aikoina ollut, että oman tapahtumatuotannon sijaan kaupunki ostaa palveluja ulkopuolelta ja tekee järjestäjien kanssa yhteistyötä esimerkiksi markkinoinnissa.

 

Ongelmana on ollut toiminnan hajanaisuus. Kun ulkopuolinen tapahtumajärjestäjä on yrittänyt selvittää tarvittavia lupia ja pyytänyt kaupungilta neuvoa, häntä on saatettu pompottaa useassa eri virastossa. Sama ongelma on ollut kaupungin tilojen vuokraamisessa.

— Tarkoitus on, että kysyjä saisi jatkossa avun yhden luukulta. Että meiltä löytyy yksi toimija, jolta voi kysyä neuvoa, joka pystyy vuokraamaan tiloja ja niin edelleen, Alina Kujansivu sanoo.

— Meillä on tässä tosin vielä iso työ tehtävänä.

Kun tapahtumat ovat yhden koordinoijan käsissä, on myös helpompi välttää päällekkäisyyksiä.

Kujansivun mukaan suunnitelmissa on aluksi käydä läpi myös käytännön perusasioita.

Kuten selvittää, mitä kaikkea tapahtumien järjestämiseen liittyvää tarpeistoa, vaikkapa tapahtumatelttoja, kaupungilta tällä hetkellä löytyy.

Yleisen kulttuuritoimen muutokset ovat osa kaupungin laajempaa uudistusta, joka liittyy hallinnon keskittämiseen. Muutoksen jälkeen Lappeenrannan kulttuuritoimeen kuuluvat kirjasto, museot, orkesteri sekä teatteri. Yleinen kulttuuritoimi omana tulosalueenaan lakkaa.

Yleisen kulttuuritoimen määrärahat siirtyvät tapahtumien osalta kaupungin konsernipalveluihin. Kulttuuritoimistolla on ollut käytettävissään tapahtumien tuottamiseen 170 000 euroa vuodessa. Kulttuuriavustuksia Lappeenranta jakoi tänä vuonna 46 000 euroa sen jälkeen, kun kaupunki säästösyistä puolitti avustukset.

Kulttuuritoimistossa työskentelevä Helena Hokkanen jatkaa työtään kulttuurikoordinaattorina, joka pitää yhteyttä kulttuurikentän kanssa. Myös lastenkulttuurikeskus Metku jatkaa työtään entiseen tapaan.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto