Omalta kentältä halvalla lentoon

Lappeenranta. Lappeenrannan lentokentän siirtyminen maakunnalliseen omistukseen on mahdollista, jos valtiolta löytyvät tarvittavat miljoonat.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Lappeenrannassa tehdään ehkä piakkoin suomalaisen lentoliikenteen historiaa. Jos jatkoneuvottelut Lappeenrannan lentokentän siirtymisestä Finavialta alueelliseen omistukseen onnistuvat, vuoden 2016 alusta lennot tulevat ja lähtevät maakunnan omalta lentokentältä.

Yksi askel lentokentän omistajaksi otettiin perjantaina, kun osapuolet allekirjoittivat aiesopimuksen, kuinka asiassa edetään. Monen ehdon pitää toteutua ennenkuin ensimmäinen lähtö omalta kentältä on totta.

-Valtion on oltava rahoineen mukana, samoin paikallisen rahoituksen pitää olla kunnossa, maakuntajohtaja Matti Viialainen tiivistää.

Aiesopimuksen allekirjoittivat Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, maakuntajohtaja Viialainen, Finavian toimitusjohtaja Kari Suomalainen ja liikenneministeri Paula Risikko.

 

Ministeriö lupaa aiesopimuksessa edistää valtion budjettirahojen saamista lentokentän tappioiden kattamiseen alkuvuosina. Rahan tarve on karkeasti arvioiden miljoona euroa vuodessa vuosina 2016-2020. Valtiolta halutaan lisäksi kolme miljoonaa euroa kiitotien uusimiseen.

Finavia on valmis myymään Lappeenrannan lentoaseman liiketoimintansa, siihen liittyvät käyttö- ja muut omaisuuserät ja lentoasemakiinteistön, jos hinnasta päästään yksimielisyyteen. Kauppaan kuuluvat myös liiketoimintaan liittyvät olemassa olevat luvat ja sopimukset siltä osin kuin ne ovat siirrettävissä.

Lappeenrannan kaupunki ja maakuntaliitto lupaavat perustaa lentokenttäsäätiön, johon kaupunki sijoittaa 700 000 euroa ja liitto 300 000 euroa. Säätiön tarkoituksena on varmistaa lentoasematoimintojen säilyminen Lappeenrannassa ja toimintojen kehittäminen.

Varsinaista toimintaa pyörittämään perustetaan oma osakeyhtiönsä, johon siihenkin uppoaa julkista rahaa.

 

Aiesopimus viedään Lappeenrannan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi maanantaina. Maakuntahallitukseen paperi menee hyväksyttäväksi kahden viikon kuluttua.

-Säädepääoma pitää saada ensi vuoden budjettiin. Töitä tämän asian eteen on tehty ja olemme iloisia, että se menee eteenpäin, kaupunginjohtaja Jarva kertoo.

Lopulliset sopimukset euromäärineen menevät ensi vuoden alkupuolella kaupunginvaltuustoon.

-Jos sopimus on hyvä, se saanee valtuuston hyväksynnän, Jarva arvelee.

Viialainen myöntää, että omaan lentokenttään sisältyy riskiä ja että ilman muuta toiminta on alussa tappiollista.

-Mutta riskit ovat hallittavissa, ja pitää muistaa, että kaikki tehdään alueemme kehittämisen vuoksi. Kentän omistaminen ei ole itsetarkoitus.

Heikki Sopanen