Orkesteri aikoo takoa 70-luvun rautaa

Lappeenranta. Abba-sovitukset kiinnostavat muitakin orkestereita. Yleisön hurmos sai myös orkesterin liekkeihin.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto | Petteri Värtö

Abba oli vasta alkusoitto. Lappeenrannan kaupunginorkesteri (LKO) alkaa rakentaa itsestään brändiä mukautuvana orkesterina, jonka nuottivihkosta voi poimia hyviä sovituksia rytmimusiikista.

— Torstai-ilta oli huikea kokemus ja osoitti, että pienempikin orkesteri toimii, LKO:n taiteellinen johtaja Tibor Bogányi kertoo. Torstain konsertti alkoi kevyellä klassisella musiikilla ja kasvoi Abban laulujen orkesterisovitusten myötä täpötäyden Lappeenranta-salin hurmanneeksi elämykseksi. Ilta päättyi orkesterikonsertille harvinaisesti kahteen encoreen ja yleisön aplodeeraukseen seisaaltaan.

Samanlainen paketti on luvassa vuoden alkuun ja kaksi muuta kevätkaudelle. Kapellimestarin mukaan Abban ohella repertuaariin voisi lisätä muutakin 1970-lukua: Bee Gees, Earth, Wind and Fire…

 

Rytmimusiikin sovittaminen orkesterille on kallista ja työlästä. Jani Polan ja Pentti Vesalan Abba-sovitukset ovat nyt LKO:n omaisuutta. Bogányin mukaan niiden käyttö kiinnostaa myös muita.

— Sana on kiirinyt ja samanlaiset pienet orkesterit haluavat käyttää niitä. Ensimmäinen oma konsertti oli taloudellisesti plusmiinusnolla, mutta sovitusten kierrätys ja vuokraus muille tuo jo tuloa.

 

Entä muuta kuin retroa? Eikö minkä tahansa bändin musiikkia voisi sovittaa kaupunginorkesterille sopivaksi?

Sovittaja Jani Pola ei lähtisi orkestroimaan mitä hyvänsä. Abban musiikki sopii orkesterille, koska kappaleet ovat niin rikkaita melodialtaan ja harmonialtaan.

— Kuten Pentti konsertissa sanoi, biiseistä löytyy materiaalia: laulu-stemmoja, jousimattoa, kaikenlaista kitaraa.

Pola arvioi, että uudemmista bändeistä orkestroitavaksi saattaisivat sopia esimerkiksi Nightwish tai Toto.

 

Kapellimestarista torstain konsepti oli toimiva yhtälö: sinfoniaorkesterin omaa musiikkia rytmimusiikin kanssa naitettuna. Miltä paketti kuulostaa LKO:n ystäväyhdistyksen Bravissimon! korvissa?

— Jäsenet ovat tyytyväisiä. He ovat tottuneet kuuntelemaan klassista musiikkia, mutteivät ole kylmiä tällaiselle. Metalli tai punk ei menisi läpi, Bravissimon! puheenjohtaja Rauni Mali sanoo.

Hän rinnastaa innostuksen tykättyihin musikaaleihin ja viihdyttäviin operetteihin ja on tyytyväinen, että matalampi kynnys mahdollisesti hälventää ennakkoluuloja klassista musiikkia kohtaan.

 

Orkesterin muusikotkin olivat konsertin jälkeen riemukkaissa tunnelmissa.

— Täyden salin hullaantunut vastaanottohan on ihan mieletöntä. Odottelen yhä, että jalkani koskettavat maata, soolosellisti Eeva-Maria Pykäläinen sanoo.

Samaa mieltä on huilisti Tiina Heinonen.

— Hyvää musiikkia on aina ihanaa soittaa, oli genre mikä hyvänsä. Tulee todella paljon lisäfiilistä, kun huomaa, että yleisö tykkää ja uskaltaa näyttää sen. Olen aivan liekeissä vieläkin!

Riina Nokso-Koivisto, Petteri Värtö