Preloc teki loistodiilin Englantiin

Hirsirakentaminen. Leicesterin lähelle nousee taipalsaarelaisyrityksen toimittama hirsimökkikylä. Ensimmäisiä mökkejä pystytetään jo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Prelocin toimitusjohtajan Paul Bothamin syksy näyttää valoisalta. Taipalsaaren Saimaanharjulla toimiva yritys toimittaa Englantiin, Leicesterin lähelle rakennettavaan lomakylään kuusikymmentä hirsimökkiä.

-Kyllähän tämä lottovoitolta tuntuu, Botham sanoo vuoden verran neuvotellun toimitussopimuksen varmistuttua.

Leicesterin tilaus työllistää Prelocia ainakin kolme vuotta. Ensimmäinen hirsimökki on jo pystytetty, ja toista pystytetään parhaillaan. Botham sanoo, että toimitukset pääsevät vauhtiin ensi keväänä, kun lomamökkialueen infra valmistuu.

-Englanti ja Skotlanti ovat meille hyvä ja juuri nyt tärkeä markkina-alue, sillä Suomi ja koko muu Eurooppa on hyvin varovainen hirsirakentamisen suhteen.

 

Botham kertoo, että talouden laskusuhdanteessa rakennusyritykset kärsivät ensimmäisenä ja toipuvat viimeisenä. Prelocillakin on ollut melko hiljaista tilausten suhteen, ja Leicesterin tilaus on yritykselle mahtava piristysruiske. Englannin lomamökkikylä tuli Prelocin tilauskirjaan aikaisempien näyttöjen ansiosta.

Prelocilla on Englannissa jälleenmyyjä Finlog Ltd, jonka kanssa kymmenen vuoden yhteistyö brittimarkkinoilla on sujunut hyvin. Suuri merkitys on myös sillä, että Paul Botham on itse britti, kotoisin Sheffieldistä. Kauppaa Englantiin on tehty jo monta vuotta, ja Preloc on myös kouluttanut brittitimpureita kokoamaan saarivaltakuntaan toimittamiaan hirsimökkejä.

Botham arvelee, että silläkin on merkitystä kauppoja hierottaessa, kun pystytysporukkaa ei tarvitse tuoda Suomesta. Tarvittaessa sekin toki järjestyy.

 

Hirsimökit toimitetaan Frisby Lakesin alueelle lähelle Leicesteriä. Lomakyläalue on etenkin kalastusta harrastavien matkailijoiden suosiossa.

-Hirsimökit on suunniteltu niin, että ne voidaan haluttaessa siirtää, Botham kertoo.

Aivan mökeistä ei ole kysymys, sillä hirsirakennusten koko vaihtelee 60-100 neliön välillä. Preloc toimittaa kaiken hirsimökkien puutavaran hirsistä ikkunoihin ja sisustusmateriaaleihin. Hirret työstetään määrämittoihin Saimaanharjulla olevissa tuotantotiloissa. Yhteistyökumppaneina Prelocilla ovat Lameco sekä paikalliset yritykset Puukeskus ja Metehe.

 

Hirsirakentaminen on hyvin kilpailtu toimiala. Botham sanoo, että heidän kilpailuvalttinsa on laatu. Hyvin tehty markkinoi pitkälti itse itsensä.

-Tuotteemme on kalliimpi kuin esimerkiksi Baltian kilpailijoiden, mutta myös laatu on parempi, ja laatu käy kaupaksi.

Prelocissa kehitetään valmistusprosesseja ja jälleenmyyntiverkostoa koko ajan. Jälleenmyyjiä on puolessakymmenessä Euroopan maassa. Referenssiä löytyy myös Japanista ja Ranskasta. Bothamin mukaan toiminta on viritetty niin, että lisätilauksia ollaan valmiita ottamaan.

 

Hirsimökin matka

Valmiit hirret ja muut materiaalit kuljetetaan Saimaanharjulta rekoilla satamaan.

Satamasta ne lähtevät laivalla Englantiin ja siellä taas rekoilla satamasta määränpäähän Frisby Lakesiin.

Määränpäässä paikallinen pystytysporukka kokoaa mökit.

Heikki Sopanen