Sisäilma vie opiskelijat U-koululta

Lappeenranta. Ammattiopiston liiketalouden opiskelijat joutuvat jälleen etsimään väistötiloja.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Saimaan ammattiopistolla alkoi syysloma. Liiketalouden ja viestintätekniikan opiskelijat eivät loman jälkeen enää palaa Armilan U-koululle, sillä väistötilana olleen koulun huoneilma aiheutti opiskelijoille ja opettajille oireita.

Opiston johto luonnehtii siirtymistä Pohjolankadun ja Armilankadun kampukselle varotoimenpiteeksi.

— Työnantaja ei voi riskeerata työntekijöiden eikä opiskelijoiden terveyttä, sanoo Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lehmusvaara.

 

U-koulun alakerta on todettu jo pari vuotta sitten riskikohteeksi. Riskin nähtiin kohdistuvan kuitenkin vain pieneen osaan pohjakerroksen tiloista.

Opiskelijat tulivat taloon elokuun puolivälissä. Viime viikolla oireita alkoi ilmaantua, tai silloin ne tulivat asioista päättävien tietoon.

— Minä sain tiedon asiasta ja raportin löydetyistä kosteusvaurioista viime viikon keskiviikkona. Raportti on päivätty viime vuoden helmikuulle, kertoo kuntayhtymän työsuojeluvaltuutettu Arto Penttilä.

Hän sanoo ottaneensa saman tien asian esille työterveyslääkärin ja työsuojelupäällikön kanssa.

 

Asiasta pidettiin henkilöstökokous ja pyydettiin ilmoittamaan oireista työterveyslääkärille. Lehmusvaaran mukaan tällä viikolla tuli tieto muutamasta oireita saaneesta.

— Viime viikolla kysyttiin myös opiskelijaterveydenhuollosta, onko heillä ollut mitään tähän liittyvää. Vastaus oli että ei, hän kertoo.

Opiskelijoiden keskuudessa oireista on kuitenkin ainakin puhuttu jo aiemmin.

— Itselläni on ollut kutinaa ja astmaoireita, jotka helpottavat koulun jälkeen, ja samanlaisista oireista ovat muutkin puhuneet, kertoo nimettömänä pysyttelevä tietotekniikan opiskelija.

Häntä ihmetyttää, miten kaikki ATK-luokat on voitu sijoittaa pohjakerrokseen, joka sisäilmaraportissa käskettiin eristämään muista tiloista.

— Täytyy selvittää juurta jaksain, miten homma on mennyt, Arto Penttilä toteaa.

 

Kolmensadan opiskelijan ja 30 opettajan uudelleensijoitus Armilankadun ja Pohjolankadun kampukselle on iso ruljanssi, Lehmusvaara myöntää. Syysloma auttaa kuitenkin asiaa.

— Iso apu on myös siitä, että lähihoitajaopiskelijoilla alkaa työssäoppimisjakso, jolloin kymmenen opetustilaa vapautuu loppusyksyksi, hän sanoo.

Joulun jälkeen tilanne on sitten toinen. ATK-luokkia ei kampuksella ole riittävästi, joten piuhoja joudutaan vetämään.

— Pitempää päivää joudutaan myös tekemään. Samoihin tiloihin voidaan sijoittaa kaksi ryhmää peräkkäin. Iltapäiväoppitunnit alkavat kello 13—14 ja päättyvät kello 18—19, Lehmusvaara kertoo.

 

 

Myynti taas ajankohtainen

Lappeenranta. Armilan U-koulu oli viimeksi koulukäytössä keväällä 2012. Sen jälkeen sitä on käytetty nimenomaan väistötilana, ja kertaalleen yritetty myydäkin.

Kevättalvella 2013 Insinööristudio selvitti tilan käyttöä mahdollisena väistötilana. Sen raportin mukaan talossa on kosteusvaurioita, joista on todettu yhteys sisäilmaan. Merkittävimmät vauriot ovat kellarikerroksessa, ylemmän kerroksen sisäilmaan vaikutus on vähäinen.

Ylempää kerrosta voidaan sen mukaan käyttää väistötilana, mutta se on eristettävä kellarista.

Lähtökohta on kuitenkin koko ajan ollut, että talo pannaan myyntiin ja kerran sitä yritettiinkin, Tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen kertoo.

— Armilan koulun aikaan lapset eivät oireilleet, eikä viime keväänäkään, kun talo oli yrityskyläkäytössä, hän toteaa.

Nyt kun ammattiopistokin lähtee pois, on myynti taas Koposen mukaan hyvin ajankohtainen.

U-koulun tiloja käyttää edelleen Lauritsalan koulu käsityön ja kotitalouden opetukseen. Siihen ei Ilpo Koposen mukaan ole tiettävästi tulossa muutosta.

Kaija Lankia