Categories
Artikkelit

Tässä lepää vanha Lappeenranta

Kirja. Sukuja kirkkomaalla -kirja kertoo keskustan kirkkomaan vainajien tarinaa.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Vanha hautausmaa Lappeenrannan keskustassa kätkee lukuisia tarinoita, joista monet ovat unohtuneet nurmen alle. Kaatuneet tai sammaloituneet kivet ja vinot ristit ovat muistomerkkejä paitsi 1800-luvulla eläneistä ihmistä, myös tuon ajan Lappeenrannasta.

Kaupungintalon ja kauppakeskuksen katveeseen jääneen kirkkomaan historiaa on tutkittu muutamaan otteeseen, mutta marraskuussa ilmestyy uusi, perusteellinen teos. Sukuja kirkkomaalla on Lappeenrannan seudun sukututkimusyhdistyksen 20-vuotisjuhlajulkaisu.

 

Kirjaan on koottu elämäkertoja niin aatelisista, käsityöläisistä kuin muista säätyläisistä.

-Oli yllätys, kuinka paljon täällä on ollut tunnettujen sukujen jäseniä, sanoo sukututkimusyhdistyksen puheenjohtaja Lea Rinne. Hän on yhtenä ollut tutkimassa, kokoamassa ja kirjoittamassa kirjaa.

Tunnettuja oli esimerkiksi kruununvouti ja ritari Carl Gustaf Soldan, Juhani Ahon vaimon Venny Soldanin isä. Mullan alle on kätketty myös Georg Alfred Thomé, joka rakennutti Luumäen Kotkaniemen eli presidentti Svinhufvudin kodin.

Noin 300-sivuiseen kirjaan on kaivettu tietoja perukirjoista, kirkonkirjoista ja internetissä olevasta materiaalista. Välillä on tehty lähes salapoliisityötä ja selvitelty kivien kaiverruksia konkreettisesti käsikopelolla.

Jos tietoja on otettu kirjoista, tiedot on tarkistettu alkuperäisistä lähteistä, mikäli sellaisia on löydetty.

 

Paljon uutta tietoa ja kiinnostavia tarinoita onkin löytynyt. Ja vaikka kaikkien hautojen saloja ei ole saatu selville, Rinteen mukaan työ loppuu nyt tähän.

Teokseen oli vaikea saada rahoitusta, vaikka sitä anottiin kaikilta mahdollisilta tahoilta. Lopulta rahaa tuli Paavali Juusteen -säätiöltä ja Museovirastolta.

-Tutkijat ovat työskennelleet ilman korvausta, ja menot pyritään kattamaan kirjan myyntituloilla, Rinne kertoo.

Sukututkimusyhdistyksen ulkopuolelta kirjaan ovat kirjoittaneet flosofian maisteri Tuula Airio ja kirjastonhoitaja Paula Kärki.

 

Sukuja kirkkomaalla ilmestyy 19.11. Sen hinta on 55 euroa.

 

Keskustan kirkkomaa

Perustettu vuonna  1792, eli samana vuonna kuin Lappeen Marian kirkko valmistui.

Tätä ennen hautausmaa oli Linnoituksessa.

Ensimmäisenä vuonna haudattiin 146 vainajaa Lappeenrannassa kiviset hautamuistomerkit alkoivat yleistyä 1830-luvulta lähtien.

Hautausmaa suljettiin 1883.

Erikoisluvalla kirkkomaalle on haudattu 20 vainajaa, joista kaksi viimeistä 1920-luvulla.

Nyt sukuhautoihin voi luvanvaraisesti kätkeä vain sukuun kuuluvan tuhkan.

Leena Härkönen