Teatterinjohtajan paikka viiden hakijan kauppaa

Johtajavalinta. Lappeenrannan kaupunginteatterin uutta johtajaa ei etsitä olemassaolevan hakijalistan ulkopuolelta.

Liisa Kukkola,  Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginteatterin tuleva johtaja on joku heistä: Aleksander Anria, Jaakko Kuusi, Iiris Rannio, Timo Sokura ja Tiina Luhtaniemi. Valintaprosessia hoitava haastattelutyöryhmä päätti tiistaina kutsua nämä viisi hakijaa haastatteluun.

Työryhmä ei ryhdy aktiivisesti etsimään muita vaihtoehtoja. Puheenjohtaja Olli Saarela (sd.) uskoo vahvasti, että uusi teatterinjohtaja löytyy tästä joukosta.

-Olimme sitä mieltä, että listalta löytyy hyviä hakijoita.

Työryhmään kuuluu Saarelan lisäksi kulttuurilautakunnan jäsen Marjatta Turunen (kok.), kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry sekä näyttelijöiden edustaja Seppo Kaisanlahti.

Hakijat haastatellaan lokakuun lopussa, minkä jälkeen työryhmä valitsee pari kärkiehdokasta. Lopullisen teatterinjohtajan valinnan tekee kulttuurilautakunta. Uuden johtajan nimen pitäisi olla selvillä marraskuussa.

 

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan valinnassa luotettiin yksinomaan hakuilmoitukseen. 14 hakijan joukossa ei ole tunnettuja teatterinnimiä, eikä määräkään ole mitenkään Lappeenrantaa mairitteleva.

Mikkelissä oli puoli vuotta sitten kaksi hakijaa enemmän, Hämeenlinnaan hakeneiden määrä reilu vuosi sitten oli Lappeenrantaan verrattuna yli kaksinkertainen. Ne ovat teattereina samankokoisia kuin Lappeenrannan.

 

Tampereen teatterikesässä jaettujen lennäkkien lisäksi muuta houkuttelua tai markkinointia ei teatterinjohtajan hakuun käytetty.

-Ihmettelen todella näin vähäistä hakijoiden määrää. Lappeenranta olisi uuden teatterin myötä ollut kyllä mielenkiintoinen paikka. Viesti ei varmaankaan ole mennyt perille. Kutsumenettelyllä voisi haarukoida lisää ehdokkaita, sanoo Heikki Paavilainen, jonka kirjoittama ja ohjaama Olavi Virta?-musikaali meni viime kesänä Linnoituksen kesäteatterissa.

Paavilainen itse on sopinut töistään jo pitkälle tulevaisuuteen eikä sen takia missään vaiheessa vakavasti harkinnut Lappeenrantaan hakemista.

-Kuulin Lappeenrannan hausta, kun pidimme kesäteatterin tiedotustilaisuutta maaliskuussa. Siihen ei palattu sen koommin, eikä minua siihen erikseen kysytty, Paavilainen kertoo.

 

Mikkelin teatterista perhesyistä johtajan paikalta eronneen Mika Nuojuan mielessä käväisi hakea Lappeenrantaan.

-Ajattelin, että Lappeenrannan uusi talo olisi mielenkiintoinen. Mutta perheen kannalta asiat eivät olisi olleet sen paremmalla tolalla kuin Mikkelissäkään, Nuojua sanoo.

Kun perheessä on pieniä lapsia, teatterinjohtajan ja tämän perheen pitäisi Nuojuan kokemusten mukaan elää samalla paikkakunnalla. Kun Nuojuan perheellä ei Lappeenrannassa ole muuta sukua ympärillä, muutto Lappeenrantaan ei ollut mahdollinen.

Nuojua ei pidä Lappeenrannan hakijamäärää mitenkään hirvittävän pienenä.

-Riippuu tietysti, keitä hakijat ovat. Lappeenrannan kokoisessa teatterissa johtajalla pitää olla taiteellisen osaamisen lisäksi kokemusta henkilöjohtamisesta ja taloudestakin, Nuojua sanoo.

Nuojua on edelleen kiinnostunut teatterin johtamisesta.

-Voi tosin olla, etten enää hae koskaan johtajaksi. Kaikissa hakutavoissa on puolensa, kutsumenettely osoittaa teatterin omaa perehtyneisyyttä hakijoiden suhteen, Nuojua sanoo.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola, Riina Nokso-Koivisto