Autio sairaala odottaa uutta elämää

Joutseno. Tiuruniemen sairaalalle ei ole vielä löytynyt ostajaa. Tyhjillään oleva rakennus houkuttelee luvattomia kulkijoita.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen

Tyhjä kivennäisvesipullo lojuu aulan lattialla, vähän kauempana lojuu rutistettuja pahvimukeja, olutpullon siruja, varreton harja ja muuta roskaa. Pölyisellä penkillä on pariton nahkahansikas. Jossakin kauempana palovaroitin piipittää ilmoittaakseen, että patteri pitäisi vaihtaa.

Tiuruniemen sairaala on ollut tyhjillään yli vuoden päivät. Kahdeksankerroksisessa rakennuksessa ei ole ollut vuokralaisia sitten kesäkuun 2012, jolloin pakolaisten vastaanottokeskus muutti Konnunsuolle.

Mutta vieraita rakennuksessa on selvästi käynyt.

-Vartiointifirma on varsinkin viime aikoina onnistunut täällä hyvin. Useampi seurue on jäänyt poliisille kiinni, kertoo Seniori-Saimaan toimitusjohtaja Johanna Alatalo.

 

Autio sairaala kiinnostaa niin paikallisia nuoria kuin kauempaa tulevia urbaaneja seikkailijoita. Jotkut vierailijat ovat rikkoneet ikkunoita ja tyhjentäneet jauhesammuttimia lattioille.

Alatalon mukaan kaikesta ilkivallasta tehdään ilmoitus poliisille ja jos tekijät jäävät kiinni, heiltä vaaditaan korvauksia aiheutetuista vahingoista.

Vaikka rakennus on käyttöä vailla, huoltomies käy tarkistamassa tilanteen päivittäin. Rakennukseen on myös asennettu kameroita, joilla luvattomat tunkeutujat kuvataan.

Tiuruniemen sairaalan omistaa Lappeenrannan kaupungin ja Holiday Club Resortsin yhteisyritys Seniori-Saimaa. Holiday Club pyörittää sairaalan lähellä sijaitsevaa Rauhan kylpylää.

Kiinteistöyhtiön tehtävänä olisi löytää sairaalalle uusi omistaja mahdollisimman pian, mutta tehtävä on osoittautunut visaiseksi. Pitkittynyt talouden epävarmuus, sairaalan massiivinen koko ja sijainti vaikeuttavat myymistä.

Tällä hetkellä Seniori-Saimaa ei käy neuvotteluja sairaalan myynnistä kenenkään kanssa.

-Meillä ei ole tällä hetkellä sellaista partneria, jonka kanssa kävisimme asioita läpi, Alatalo sanoo.

Hänen mukaansa sopivin ostaja voisi olla sellainen, joka tarvitsisi niin asumis-, toimisto- kuin palvelutiloja.

 

1930-luvulla Saimaan rannalle rakennettu sairaala on asemakaavassa määritelty maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

-Me uskomme, että rakennukselle löytyy uusi elämä, Alatalo sanoo.

Nyt Seniori-Saimaa on joutunut pyytämään omistajiaan maksamaan Tiuruniemen ylläpitokustannuksia, kertoo Alatalo.

Seniori-Saimaan kassa on huvennut sairaalasta aiheutuviin kustannuksiin.

Suuren sairaalan lämmitykseen kuluu vuodessa lähes 140?000 euroa, kiinteistöveroon noin 30?000 euroa. Lisäksi pitää maksaa esimerkiksi vakuutus, vartiointi, huolto ja sähkö.

 

Keuhkoparantolasta vastaanottokeskukseksi ARKKITEHTI Jalmari Lankinen suunnitteli Tiurun tuberkuloosiparantolan. Sairaala avattiin vuonna 1939.

 

RAKENNUS edustaa funktionaalista suuntausta. Kahdeksankerroksisen rakennuksen tunnuspiirteitä ovat pitkät ikkunarivistöt ja pitkät, pyöreäreunaiset parvekkeet.

 

TOISEN MAAILMANSODAN aikana Tiuru toimi sotasairaalana ja kenttäsairaalana. Sodan jälkeen Tiurussa hoidettiin jälleen tuberkuloosiin sairastuneita.

 

MYÖHEMMIN sairaala erikoistui esimerkiksi keuhko- ja reumasairauksia sairastavien potilaiden hoitoon. Sairaala lakkautettiin 1990-luvun alkupuolella.

 

PAKOLAISTEN vastaanottokeskus toimi rakennuksessa vuosina 1993-2012.

 

SAIRAALAN omistaa Kiinteistö Oy Seniori-Saimaa. Lappeenrannan kaupunki omistaa kiinteistöyhtiöstä noin 70 prosenttia Holiday Club Resorts 30 prosenttia.

 

RAKENNUKSESSA on noin 200 huonetta.

 

TIURUNIEMEN sairaala on suojeltu ja rakennuksen pääpiirteet pitää säilyttää. Myös rakennuksen ympäristö on pidettävä puistomaisena. Suojelun tavoitteena on säilyttää maakunnallisesti ainutlaatuisen parantolamiljöön henki.

 

ASEMAKAAVAN mukaan Tiurun sairaalan tiloja voitaisiin muuttaa asumiseen, toimistoiksi tai palveluiden tuottamiseen sopiviksi. Rakennuksessa voisi olla myös joitakin liiketiloja.

 

SAIRAALAAN on haviteltu terveys- ja hyvinvointipalveluita sekä majoitustoimintaa.

Terhi Kinnunen