Eksote: Joutsenossa liikaa pitkäaikaishoitopaikkoja

Joutseno | Vuodeosaston tilalle on tulossa kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö ensi kesänä.

Joutsenosta tulisi vähentää ainakin 10—15 pitkäaikaishoitopaikkaa. Senkin jälkeen siellä olisi vanhusta kohti niitä enemmän kuin Lappeenrannassa keskimäärin. Tällä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri perustelee suunnitelmaansa sulkea Joutsenon vuodeosasto ensi kesänä.

Lappeenrannan sosiaali- ja terveystoimikunnalle annettavassa lausunnossa Eksote toteaa, että Joutsenossa on nyt noin 110 pitkäaikaishoitopaikkaa. Niistä 15—20 on vuodeosastolla, 78 Penttiläntien ja Leivontien tehostetun asumisen palvelukodeissa, ja noin 20 yksityiseltä sektorilta ostetuissa hoitopaikoissa.

110 paikkaa merkitsee, että 11 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä joutsenolaisista voisi olla pitkäaikaishoidossa. Koko Lappeenrannan alueella prosenttiluku on 8,3 ja koko Eksoten alueella 7,4.

 

Eksoten suunnitelmissa onkin, että vuodeosastolta lyhytaikaista hoitoa tarvitsevat 18—20 henkeä saisivat sen jatkossa Armilan kuntoutuskeskuksesta. Pitkäaikaispotilaat siirrettäisiin Penttiläntielle, Leivontielle ja yksityisiin tehostetun asumisen paikkoihin.

Vuodeosasto on tarkoitus muuttaa ensi kesänä kehitysvammaisten asumispalveluyksiköksi. Sinne asukkaat siirrettäisiin Taipalsaaren yksiköistä — Honkakodista, Ketvelkodista ja Rantamäestä. Niitä pidetään vanhanaikaisina ja liian laitosmaisina.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia