Haapajärvi tarvitsee lisää kuntoutusta

Lappeenranta. Kalliin kuivatuksen jälkeen ongelmajärvi on edelleen huonossa kunnossa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Kolme miljoonaa euroa maksanut kunnostus kohensi Lappeenrannan Haapajärven tilaa jonkin verran, mutta huono se on edelleen ja vaatii jatkotoimia. Näin arvioidaan kunnostuksesta Lappeenrannan kaupunginhallitukselle tehdyissä selvityksissä.

Niissä odotetaan järveen parannusta lähiaikoina alkavasta lisäveden johtamisesta. Jatkossa tarvitaan myös hajakuormituksen vähentämistä.

Haapajärvi kuuluu Rakkolanjoen vesistöön, johon Lappeenranta on purkanut puhdistetut jätevetensä ja koettaa saada luvan purkaa jatkossakin tehopuhdistuksen jälkeen.

Järven kunnostus oli kaupungin vuonna 2001 saama velvoite, josta vastasi Lappeenrannan energiaverkot. Kunnostustoimista järein oli järven osittainen kuivatus vuosina 2011-2013. Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n raportin mukaan Haapajärven veden laatua heikentävät pitoisuudet ovat keskimäärin alentuneet, mutta vesi on edelleen tummaa, sameaa, kiintoaine- ja rautapitoista sekä ravinnepitoisuuksiltaan rehevää.

-Tärkein selitys veden laadun huonoon tilaan on järveen tuleva kuormitus, toteaa Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.

Kaupunginhallituksen pyytämän selvityksen Haapajärven kunnostuksen toteutuksesta antoi ympäristötoimen ja Saimaan vesi- ja ympäristötutkimuksen lisäksi Lappeenrannan energiaverkot.

Leena Sallinen