Maria Tyyster haluaa myös tanssia

Lappeenranta. Tangokuningatar laulaa sunnuntaina Lappeenranta-salissa.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen

Maria Tyyster aikoo laulaa sunnuntaina Lappeenranta-salissa muutaman sellaisen kappaleen, joita ei ole esittänyt yleisön edessä koskaan ennen.

— Esimerkiksi Topi Sorsakosken lattarin Kun kuu jo nousee. Kun kappaleen kuulee, sen kyllä tunnistaa, hän lupaa.

Taipalsaarella syntynyt tangokuningatar esittää sunnuntaina muitakin BB-maailman klassikoita esiintyessään Lappeenranta Big Bandin kanssa — esimerkiksi Frank Sinatran ja Aretha Franklinin tutuiksi tekemiä lauluja.

Ja tangoja, tietenkin.

— Haluan laulaa mahdollisimman monipuolisesti, mutta silti tanssimusiikki on kaikkein ominta alaani.

Tanssimusiikin taika perustuu monenlaisiin tempoihin, humppien hilpeydestä foxien kepeyteen ja tangojen synkkyyteen. Ison osan taiasta luo tanssikansa. Ihmiset on ihana saada pyörähtelemään ja nauttimaan olostaan, Tyyster miettii. Myös tekstit liikuttavat, välillä lähes kyyneliin.

— On tekstejä ja tilanteita, joihin ei pidä mennä liian syvälle, jotta laulun ylipäätään pystyy laulamaan. Joskus se tekee tiukkaa. Laulaessa pitää olla ajatuksella mukana, mutta samalla on varottava, ettei tunne mene liian yli. Tämä kuulostaa pahalta, mutta käytännössä laulut on pakko opetella niin hyvin että niistä tulee itselle vähän tylsiä.

 

Aina kun siihen on mahdollisuus, Tyyster tykkää petrata omaakin tanssitaitoaan.

— Keikoillakin vihjailen siitä välispiikeissä: tätäkin kappaletta olisi kiva tanssia, ja tätä… Muusikolle tanssitaito on todella hyvä asia. Se auttaa tunnistamaan, millainen ylipäätään on tanssittavaa musiikkia.

Aina yleisö ei tohdi hakea kuningatarta parketille, vinkeistä huolimatta. Seinäruusuksi hän ei silti jää.

— Sitten minä haen. Esimerkiksi Lappeenrannassa on eräs vanhempi herrasmies, joka ei koskaan pääse keikalta pois tanssimatta kanssani, hän nauraa.

Sitä paitsi iskupaikkana tanssilava hakkaa esimerkiksi netin mennen tullen.

— Sinne voi ihan hyvin mennä, vaikkei osaisi yhtään mitään. Siellä ujokin pääsee saman tien halaamisetäisyydelle. Ja siellä toimivat hölmötkin repliikit. Vaikka se, että käytkö usein täällä.

 

Viimekesäinen tangokuningattaruus on lisännyt töitä reippaasti. Tyyster kiertää maata kolmen-neljän keikan viikkotahtia.

— Olen sellainen ihminen, että minun pitää aina mennä kohti jotain päämäärää. Kruunaamisen jälkeen tuli hetkeksi sellainen olo, että mitäs nyt.

Tällä hetkellä ykköskohteina ovat kevään korvalla ilmestyvä levy sekä ammatin vakiinnuttaminen.

Piia Kaskinen