Kivi vie SM-sarjaan Savitaipaleelta

SAVITAIPALE | Säänjärvi-curling teki salamanousun Suomen pääsarjaan. Tomi Kokkolan joukkue haastaa arvokisakävijät ilman paineita.

Kirjoittaja:
KIVI IRTOAA Juha Vahvasen kädestä ja liukuu kohti pesää Savitaipaleen curlinghallissa. Säänjärvi-curlingin harjoitukset alkavat hetkeä aiemmin viimeistellyn jään ominaisuuksien testauksella.

Savitaipaleen joukkue on harjoitellut enemmän ja paremmin kuin koskaan. Kapteeni Tomi Kokkolan vetämä ryhmä aloittaa debyyttikautensa Suomen mestaruussarjassa kahden viikon kuluttua.

– Ykkösdivarin ja mestaruussarjan tasoero on hirmuinen. Viime kaudella nousija voitti yhden pelin, Kokkola kertoo.

– Me lähdemme siitä, että voitamme ainakin kaksi. Haluamme pelata tiukkoja pelejä. Ei haittaa, jos hävitään, kunhan on hyviä pelejä.

Heti ensimmäisessä pelissään savitaipalelaiset kohtaavat olympiahopeamitalisti Kalle Kiiskisen joukkueen, joka on Markku Uusipaavalniemeä lukuun ottamatta tuttu Torinon olympialaisista.

Uusipaavalniemi kipparoi sarjassa omaa joukkuettaan.

– Siinä se tasoero heti nähdään, onko sitä.

 

SAVITAIPALE on kummajainen lajin pääsarjassa. Kokkolan, Vahvasen, Jouni Jukkaran ja Jorma Kokkolan joukkue aloitti pelaamisen vasta toissa kaudella.

Vuosi sitten Riku Toura tuli mukaan, ja savitaipalelaisten tarkoitus oli alkaa pelata kakkosdivisioonassa. Karsintapelit menivät kuitenkin niin hyvin, että joukkue pääsi ykkösdivisioonaan.

Ykkösdivisioonaan Kokkolan joukkue lähti pelaamaan lähinnä hyvää peliä. Tuloksena oli divisioonan voitto ja nousu mestaruussarjaan.

-´On tämä ollut ihan yllätys.

 

NYT SEITSEMÄSTÄ vastustajasta kuudella on kokemusta Suomen edustamisesta arvokisatasolla. Vastaan tulee muun muassa Aku Kausteen joukkue, joka hankki lauantaina Suomelle MM-kisapaikan.

– Ne kaikki ovat pelanneet mestaruussarjaa pitkän matkaa yli kymmenen vuotta.

Savitaipaleella ei myöskään ole curlingvalmentajia toisin kuin lähinnä pääkaupunkiseudulta tulevilla vastustajillaan. Joukkue on itseoppinut.

– Olemme yrittäneet toimia ja pelata sen mukaan, mitä olemme netistä lukeneet ja katsoneet.

– Toisaalta täällä on todella hyvät harjoitusmahdollisuudet.

Kokkolan mukaan curlingin kiinnostavuus pohjautuu muuttujien loputtomaan määrään. Lisäksi kilpapelaajan peruskunnon pitää olla kohdallaan.

– Keskittyminen ei saa herpaantua. Yksi peli kestää kestää jopa kolme tuntia.

On tämä ollut ihan yllätys.

Tomi Kokkola

Anssi Silvennoinen