Konnunsuon väki kaipaa valoa

Joutseno | Etenkin lasten turvallisuus huolettaa kyläläisiä. ELY-keskus ei lupaa remonttirahaa.

Konnunsuon kylänraitti on pimeä. Katuvalojen pylväät tököttävät pystyssä, mutta valoja niissä ei ole pariin vuoteen näkynyt, Joutsenon Konnunsuolla asuva Sanna Koski sanoo.

Liikenne ja erityisesti kevyt liikenne kylällä on lisääntynyt sen jälkeen, kun vastaanottokeskus pari vuotta sitten avattiin. Liikennejärjestelyihin parannusta ei kuitenkaan ole näkynyt.

Tilanteeseen kyllästyneet kyläläiset kokosivat aiheesta adressin. Adressin satakunta allekirjoittajaa vaativat Konnunsuolle katuvaloja, bussipysäkkejä ja kevyen liikenteen turvallisuuden parantamista.

 

Konnunsuon liikennejärjestelyt kuuluvat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen alaisuuteen. Adressi on saapunut perille, mutta siihen ei ole vielä ehditty perehtyä, liikenneturvavastaava Sonja Lehtonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Sen hän kuitenkin osaa sanoa, että parannuksia Konnunsuolle tuskin on tiedossa. Tiukassa taloustilanteessa kaikki varat käytetään isoihin ja jo olemassa oleviin hankkeisiin.

– Meillä ei todellakaan ole varaa ryhtyä rakentamaan kevyen liikenteen väyliä, Lehtonen toteaa.

Konnunsuon alue ei ole hänelle tuttu. Ennen adressiin perehtymistä hän aikoo käydä tutustumassa alueeseen.

Erityisesti kyläläisiä harmittaa katuvalojen sammuminen. Se ihmetyttää myös Lehtosta.

– Katuvalojen tilanne tietysti selvitetään. Ihmeellistä, jos siellä kerta tolpat on, että miksi valot eivät sitten pala.

 

Adressin liikkeellepanijoina toimivat Koski ja Konnunsuon baarin yrittäjä Eira Bekanov-Rastas. Bekanov-Rastas kertoo raitilla sattuneen useita vaaratilanteita.

– Tiellä ei ole levikkeitä linja-autoille. Pimeälläkin pienet koululaiset odottavat linja-autoa tien varressa, se on vaarallista.

Koskella on kaksi alakouluikäistä lasta. Välillä lasten koulutielle lähettäminen hirvittää.

– Tiellä ajaa isoja rekkoja. Lapsi tien varressa on aina vaaratilanne. Tämä on turvallisuuskysymys, Koski sanoo.

Koululaisten lisäksi vaaratilanteita aiheuttavat Bekanov-Rastaan mukaan runsaslukuiset vastaanottokeskuksen jalankulkijat, joille suomalaiset liikennesäännöt eivät välttämättä ole tuttuja.

Suurilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty.

Meillä ei todellakaan ole varaa ryhtyä rakentamaan kevyen liikenteen väyliä.

Sonja Lehtonen

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko