Lohensoutu vaihtuu seiväshyppyyn

Yleisurheilu. Matti Mononen aikoo vielä kerran yrittää takaisin huipulle. Rimakauhua ei ole, sillä tähtäin on Rion olympiakisoissa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen

Pari kesää yleisurheilukentiltä poissa pysynyt seiväshyppääjä Matti Mononen aikoo vielä kerran katsoa, mihin rahkeet riittävät. Kovan harjoittelun kesän jälkeen uudelleen aloittanut Mononen lähtee liikkeelle puhtaalta pöydältä, josta ovat kadonneet myös sponsorien rahat.

— Kuusi euroa on tilillä. Sponsorit ovat hävinneet, eikä oikein uusiakaan kehtaa lähteä kyselemään, ennen kuin on jotakin näyttöjä, ensi viikolla 31 vuotta täyttävä Mononen sanoo.

— Kilpailemista en kuitenkaan aloita, ennen kuin olen riittävän hyvässä hyppykunnossa. Turha millään viiden metrin hypyillä on hallikaudellakaan vielä kisoihin lähteä.

 

Vammat ovat murjoneet vuonna 2006 EM-kisoissa neljänneksi hypänneen Monosen seiväshyppyuraa moneen kertaan. Auto-onnettomuus vaati ensin pitkän kuntoutumisen. Norjassa tuli 2010 kylkivamma seiväskuoppaan putoamisen seurauksena ja kesällä 2012 murtui ranne hyvin liikkeelle lähteneen kauden alkuvaiheessa.

Toissa kesänä kausi päättyi lyhyeen akillesjänneongelmien vuoksi. Viime kesä meni kalastellessa.

— Kunto oli kova, mutta sitten jokin meni pieleen. Voimat katosivat ihan kokonaan. Kävin monellakin lääkärillä, mutta selvää syytä ei löytynyt. Mykoplasmaa se ei ollut, siitä tehtiin testi. Ehkä se oli sitten vaan ylirasitusta.

— Motivaatio katosi juhannuksen aikoihin. Lähdin Lappiin viideksi viikoksi kalastamaan, Mononen kertoo.

 

Kun hyppääminen ei maistunut, Mononen suuntasi energiansa kalastamiseen.

— Minulla on sellainen tyyli. Puruveden 24 tunnin soutu-uistelussa oli henkilöauto pääpalkintona. Soudimme 23 tuntia, saatiin heti 3,6-kiloinen järvilohi, mutta ei muuta, toiseksi jäätiin.

Nyt fokus on seiväshypyssä.

— Syksyn aikana päätös kypsyi. Minulla on niin huono ennätys (570), että yritän vielä pistää sitä paremmaksi.

— Rion olympiakisat 2016 ovat edelleen päätavoite. Jos nyt olisi lopettanut, varmaan olisin vielä jossitellut ja katunut. Nyt yritetään vielä kerran täysillä, kun kroppa on kunnossa, Matti Mononen sanoo.

 

Toistaiseksi seipäät ovat pysyneet sivussa Monosen harjoituksissa, mutta ensi viikolla hän aikoo lähteä tekemään ensimmäisiä hyppyharjoituksia Tanhuvaaraan.

— Sinnehän ne seipäät jäivät viime keväänä.

Isä Markku Mononen on vielä apuna hyppyharjoitusten seuraajana, mutta muuten Matti Mononen luottaa omiin oppeihin valmentautumisessa.

 

Matti Mononen

30-vuotias seiväshyppääjä

Ennätys 570 vuodelta 2006

Neljäs EM-kisoissa Göteborgissa 2006

Kolme SM-kultaa, nuorten EM-pronssia

Seura: Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Jarmo Hämäläinen