Meidän tehdas oli ennen meidän poikia

Lappeenranta. Chymoksen 100-vuotinen historia koottiin kirjaksi. Lappeenrannasta on lähtenyt maailmalle monta merkkituotetta.

Liisa Kukkola

Rakkaan lapsen nimi lausutaan monella tavalla. Chymoksen toimitusjohtajan sihteerinä 27 vuotta olleella Leena Kaurialla on hallussaan lista, jossa on 200 erilaista tapaa lausua Chymos.

-Kiimos, kyymos, syymos, hymos, hönös, chiemos, Kauria luettelee paikallisia ääntämisasuja.

Ainakin kerran Lappeenrannassa yhtiön nimen lausumisesta on syntynyt jopa pientä toraa.

-Asiakas pyysi Pusupuiston kioskista Syymoksen Mariannea, johon myyjä totesi että ei ole, ja se lausutaan sitä paitsi kyymos. Sen jälkeen asiakas tilasi kitruunakuudaa, tietää Lappeenrantaan muuttanut ja Chymokselle töihin vuonna 1951 tullut Aimo Vuorinen.

Vuorinen ehti ennen eläkkeelle jäämistään olla 42 vuotta töissä Chymoksella.

 

Lappeenrantalaisen ylpeyden, Chymoksen satavuotinen historia on saatettu kansien väliin ja kirjaksi. Vuorisen ja Kaurian lisäksi historiateoksen toimituskunnassa olivat Esko Hakala, Aku Lipsanen, Harri Nyqvist ja Seppo Ovaska, kaikki yhtiön pitkäaikaisia työntekijöitä.

Torstaina myyntiin tulevan teoksen nimi on Meidän Tehdas Chymos – perheyhtiön aika ja muutoksen vuodet.

-Chymoksesta on kirjoitettu kolmekin historiikkia, mutta ne on kaikki tehty yhtiön juhlavuosina ja jaettu ainoastaan työntekijöille. Mikään niistä ei ole ollut julkisesti myynnissä, kirjan toimittanut Kauria kertoo.

Chymos oli Kaurian mukaan työyhteisönä hyvin tiivis ja vähän kuin toinen perhe. Vuoteen 1999 julkaistun henkilökuntalehdenkin nimi oli Meidän tehdas.

Aina missä kaksi tai useampi chymoslaista tapaa, siellä puhe myös jossain vaiheessa kääntyy tehtaan asioihin, joko henkilöihin tai tapahtumiin.

-Oli korkea aika koota tarinat paperille, nyt kun vielä löytyy työntekijöitä niitä muistamaan ja kertomaan, Kauria sanoo.

 

Karkeistaan, mehuistaan, likööreistään, lastenruuistaan ja kuohuviineistään esimerkiksi kuuluisaksi tullut yhtiö liitetään vahvasti Lappeenrantaan. Chymoksen alku on kuitenkin imatralaisella maaperällä.

Kemikaalitehtaalle tehtaanjohtajaksi tullut Wäinö Tammenoksa perusti 1906 Tainionkosken Tipanmäelle Alkoholittomien Juomien Tehdas Chymos -nimisen yrityksen. Mehuja valmistettiin tehtaanjohtajan asunnon kellarissa.

-Tammenoksan vaimo Hilda löytyi samasta kemianalan tehtaasta, heidän avioliittonsa oli tuohon aikaan kovin epäsäätyinen, mitä tehtaanjohtajan ja työntekijän välinen liitto olisi vielä tänä päivänäkin, Vuorinen kertoo.

Chymoksen satavuotisesta historiasta 50 ensimmäistä vuotta oli perheyhtiön aikaa. Tammenoksien kolmesta pojasta kaksi ehti toimia yhtiön toimitusjohtajana, ennen kuin Tammenoksat kirjaimellisesti karkotettiin yhtiöstä.

-Sotavuosien jälkeinen tilanne vaikutti siihen, että Chymoksella alkoi mennä huonosti. Kansallis-Osake-Pankki vaati muutoksia, ja Tuomenoksilta kiellettiin jopa tehdasalueelle tuleminen, Vuorinen tietää.

Chymos siirtyi lääketehdas Orionin omistukseen vuonna 1953. Orionin jälkeen omistajaksi tuli Fazer vuonna 1993, ja vuonna 2000 Fazer ja ruotsalainen Cloetta yhdistyivät.

Makeisia Lappeenrannassa valmistetaan edelleen, mutta juomien tuotanto on siirtynyt muualle ja muihin yhtiöihin.

 

Chymoksen historiaa saatavilla Karjala-kaupassa ja Lappeenrannan Suomalaisessa kirjakaupassa Kiimos, kyymos, syymos, hymos, hönös, chiemos.

Leena Kauria

 

Chymos-tuotteita

Makeisia

Marianne, Omar, Pantteri, merirosvoraha, Juulia, Aarrearkku, Lontoorae, Ässä, Laku Pekka, Lakumelli.

 

Alkoholijuomia

Lakkalikööri, Carillo, Polar-karpalolikööri, Kavaljeeri-kuohuviini, Carelia-viinit, Karjala-viini, Fizz-siiderit, Minttu Peppermint Schnapps.

 

Muuta

Tropic-mehut ja -marmelaadit, Kesti-mehut, Iloinen vesseli -kaakao, Bona-lastenruoat.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola