Päällimmäisenä pettymys

Kuntaliitos. Petettiinkö Joutsenoa kuntaliitoksessa? Lappeenranta ei liene sentään kaikkeen väitettyyn syyllinen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Joutseno-talon lasinen pariovi on keskiviikkoaamuna lukittu. Kun aikamme valokuvaajan kanssa koputtelemme, oven tulee avaamaan virastotyöntekijä Anja Hämäläinen.

-Hiljaistahan täällä nykyään on, hän sanoo.

Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitossopimuksessa lukee, että Joutsenoon perustetaan laaja-alainen asiakaspalvelukeskus nykyiseen kaupungintaloon eli jatkossa Joutseno-taloon.

Sopimus on allekirjoitettu joulukuussa 2007, ja kuntaliitos astui voimaan 2009.

Tällä hetkellä talossa on Lappeenrannan tilakeskuksen parin ihmisen toimipiste, joka sekin ehkä siirtyy vuodenvaihteessa Joutsenosta Lappeenrantaan. Rakennusvalvoja päivystää yhtenä päivänä viikossa, ja muu asiakaspalvelu on siirretty Joutsenon pääkirjastoon. Vain eläinlääkäri pitää vastaanottoaan päivittäin.

Hämäläinen kertoo, että yhdistykset ja järjestöt sentään kokoontuvat entisessä valtuustosalissa ahkerasti.

 

Onko Joutseno-talo symboli sille, miten Joutsenolle kuntaliitoksessa kävi? Petettiinkö joutsenolaiset? Satunnaisesti jututtamamme puolenkymmentä joutsenolaista vastaavat, että kyllä.

Lukio lakkautettiin, ei tullut luvattua harjoitusjäähallia, terveyskeskuksen vasta korjattu vuodeosasto aiotaan sulkea.

Kuntaliitoksen piikkiin menevät tavallisten ihmisten puheissa myös valtionlaitosten Kelan, poliisin ja työvoimatoimiston toimipisteiden lakkauttamiset. Ja vuodeosaston kohtalo on nykyään Eksoten päätäntävallan alla.

Yhtä kaikki, joutsenolaisten mielestä kotiseutu on unohdettu nykyistä Lappeenrantaa kehitettäessä. Paljon meni eikä mitään tullut tilalle.

 

Joutsenon kaupunginvaltuusto hyväksyi kuntaliitoksen 2007, vaikka neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 73 prosenttia äänestäneistä vastusti liitosta. Päätös oli rohkea, ja valtuutetut ajattelivat varmasti pelastavansa Joutsenon tulevaisuuden liittoutumalla Lappeenrannan kanssa.

Sanottiinhan yhdistymissopimuksessa, että yhdistyneen kaupungin päätöksenteossa noudatetaan tasapuolisuutta uuden kaupungin kaikkien eri osien suhteen. Lisäksi sopimuksessa taattiin Joutsenolle vielä ikioma 23 miljoonan euron investointiohjelmansa, kun Joutsenon energiayhtiö siirtyi Lappeenrannan omistukseen.

 

Investointiohjelmasta on pidetty kiinni. Kohteet ovat muuttuneet alkuperäisestä paperista, mutta eurot on käytetty Joutsenon hyväksi koko summan edestä. Sopimuspaperin lupaus Joutsenon lukion säilymisestä ei pitänyt. Lukion lakkautus oli kuitenkin osa suurempaa lukioremonttia.

Myös vuodeosastohoidon luvattiin säilyvän ennallaan, mutta sen osalta päätösvalta siirtyi Eksotelle, kun sosiaali- ja terveyspiiri perustettiin 2010.

Heikki Sopanen