Pulsan asemalle uudet omistajat naapurista

Lappeenranta. Petra ja Lasse Karjalainen aikovat kehittää asemalle pientä yritystoimintaa. Suurin syy kauppaan oli kuitenkin alueen pelastaminen.

Riina Nokso-Koivisto

Viime talvena tyhjilleen jäänyt Pulsan asema Lappeenrannassa on saanut uutta elämää. Aseman ostivat Petra ja Lasse Karjalainen, joiden tavoitteena on kehittää Pulsaan yritystoimintaa.

— Meillä on paljon ideoita. Aseman ostaminen on kuitenkin vielä niin uusi asia, että suunnitelmat tarkentuvat vasta myöhemmin, Lasse Karjalainen kertoo.

Tarkoitus on, että asemalla aukeaa ainakin sisustussuunnittelija Petra Karjalaisen toimisto, sisustuspuoti ja kahvila. Asema-alueen rakennuksissa on tarkoitus tarjota myös bed and breakfast -majoitusta.

— Toivottavasti olemme valmiita avaamaan jo ensi keväänä, Petra Karjalainen sanoo.

 

Pariskunta asuu itse vain parin kilometrin päässä asemalta. He muuttivat viime kesänä Joensuusta Pulsaan, Lasse Karjalaisen synnyinseuduille, josta perhe hankki ja remontoi vanhan maatilan.

— Olemme usein poikenneet ihastelemaan tätä asema-aluetta, Petra Karjalainen kertoo.

Kun pariskunta kuuli, että asemakylän tulevaisuus oli vaakalaudalla, he halusivat tehdä asialle jotain. Petra Karjalainen otti yhteyttä Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtajaan Heikki Svinhufvudiin, joka suhtautui ostotarjoukseen ilahtuneesti. Muita vakavasti otettavia ostotarjouksia ei ilmaantunut.

Svinhufvud antaa ymmärtää, että myyntihinta ei ollut korkea, mutta ei myöskään mikään nimellinen yksi tai kaksi euroa.

— Toki tämä alue olisi voitu laittaa lihoiksi myymällä rakennuksia yksi kerrallaan. Meille olisi kuitenkin tärkeintä, että kokonaisuus säilyy, Svinhufvud sanoo.

Vuonna 1870 rakennetun aseman lisäksi kauppaan kuuluu neljä taloa samalta aikakaudelta, varastoja, kellareita, saunoja sekä 2,5 hehtaaria puistomaista maa-aluetta.

 

Petra Karjalaisella on pitkä kokemus siitä, miten vanhoja rakennuksia voi hyödyntää. Taito Pohjois-Karjala ry:n entinen toiminnanjohtaja oli ratkaisevassa roolissa, kun Joensuun keskustassa sijaitsevista puutaloista kehitettiin Taitokortteli, käsityö- ja kulttuuripalveluiden keskittymä, josta on tullut suosittu matkailukohde ja kaupunkilaisten ajanviettopaikka.

— Olemme niin rakastuneita Pulsaan, että halusimme muuttaa tänne, vaikka itse jouduin jättämään mieluisan ja motivoivan työpaikkani Joensuussa, Petra Karjalainen kertoo.

Karjalainen on koulutukseltaan tekstiili- ja sisustussuunnittelija ja toivoo, että hänen ammattitaidolleen löytyy kysyntää Etelä-Karjalassa.

Lasse Karjalainen on ammatiltaan kouluttaja ja konsultti, joka matkaa usein työmatkoille eri puolille Suomea.

— Saattaa olla, että tulevaisuudessa järjestämme Pulsassa koulutustilaisuuksia ja asiakkaat tulevatkin minun luokseni.

 

Pulsan asema

Petra ja Lasse Karjalainen ostivat Pulsan asemakylän Pulsan hoitokotiyhdistykseltä, joka piti siellä päihdekuntoutujien hoitokotia.

25 toiminut hoitokoti sulkeutui noin vuosi sitten, kun Eksote lopetti palvelujen oston.

Tämän vuoden tammikuusta asti rakennukset olivat kylmillään vailla käyttöä.

Viime kesänä Pulsaan tuli hetkeksi elämää, kun siellä tehtiin kesäteatteria.

Pulsan rautatieasema valmistui Viipurin radan varteen vuonna 1870.

Nykyisin aseman edestä kulkevat Venäjän-junat.

Vuoteen 1885 asti Pulsa toimi Lappeenrannan rautatieasemana.

Asemaseutu kasvoi 17 rakennuksen yhteisöksi puistoineen.

Vuonna 1977 Pulsa suljettiin henkilöliikenteeltä.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto