Sikitiko sulkee ovensa

Lappeenranta. Maailmankauppa Sikitiko on avoinna enää tämän syksyn. Se ehti toimia Lappeenrannassa 26 vuotta.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Maailmankauppa Sikitiko joutuu lopettamaan toimintansa Lappeenrannassa. Asiakkaita käy kauppahallin myymälässä niin harvakseltaan, ettei kehitysmaakauppayhdistys saa enää vuokria maksettua.

— Meille oli iso kolaus, kun kaupunki lopetti avustusten maksamisen järjestöille. Avustuksen turvin saimme vuokrat hoidettua, sanoo maailmankauppayhdistys Sikitikon puheenjohtaja Tuija-Maaret Pykäläinen.

Pykäläisen iltapäivä on maanantaina hyvin hiljainen, kun hän istuu Sikitikon kassakoneen vieressä. Liikkeessä on käynyt koko päivän aikana vain yksi asiakas.

— Ihmetyttää miten 70 000 asukkaan kaupungista ei löydy paria tuhatta asiakasta tänne meille, harmittelee Pykäläinen.

Torin ja kauppahallin hiljenemisen Pykäläinen näkee vaikuttavan osaltaan. Satunnaisia asiakkaita osuu liikkeeseen harvoin.

 

Sikitiko ei ole tavoitellut voittoa. Jos joinakin vuosina on jäänyt jotakin plussan puolelle, yhdistys on lahjoittanut varat kehitysyhteistyökohteisiin.

— Viime aikoina laskuja on ollut enemmän kuin tuloja, Pykäläinen toteaa.

Puodilla on töissä yksi yhdistelmätuella palkattu vakituinen myyjä sekä yksi harjoittelija. Liike toimii paljon myös vapaaehtoisvoimin.

 

Maailmankauppa ehti toimia Lappeenrannassa 26 vuotta. Yhdeksi syyksi asiakaskunnan hupenemiseen Pykäläinen arvelee sen, että marketeista saa nykyään monenlaisia reilun kaupan tuotteita.

Sikitikon vakioasiakkaat ovat hakeneet liikkeestä ennen muuta Africafe-nimistä pikakahvia, jota ei myydä muualla Lappeenrannassa.

— Olemme miettineet nettikauppaa, että saamme pidettyä asiakkaat kahveissa, Pykäläinen kertoo.

— Ekologisia pesuaineita saa hankittua muualta, mutta käsintehtyjä koreja ja amppeleita ei, Pykäläinen lisää.

Maailmankauppayhdistys Sikitiko jatkaa toimintaansa, vaikka kaupan ovet suljetaan.

— Järjestämme edelleen mahdollisuuksien torin ja osallistumme muihin tapahtumiin.

Kaisa Juntunen