Tavoitteena Suomen paras puhdistamo

Lappeenranta. Suunnittelussa olevalle uudelle jätevedenpuhdistamolle asetetut puhdistusvaatimukset ovat tiukemmat kuin millään toimivalla laitoksella.

Kirjoittaja:
 

Kaija Lankia

Fosforijäämä on viidennes nykytasosta. Typpikuormitus vähenee 20 prosenttia. Alkupäähän puhdistamoa tulee pitkään käytössä ollutta tekniikkaa, loppupäähän uusinta tekniikkaa. Poikkeus- ja häiriötilanteiden varalle rakennetaan useita varojärjestelmiä. Nyt käytössä olevan Toikansuon puhdistamon altaita käytetään tulva-altaina.

Pöyryn suunnitteluinsinööri Kristian Sahlstedt luonnehtii suunnittelussa olevaa Lappeenrannan uutta jätevedenpuhdistamoa Suomen parhaaksi. Sen puhdistusteho tulisi olemaan parempi kuin maan toistaiseksi parhaalla, Rukan puhdistamolla.

Sahlstedt esitteli puhdistamosuunnitelmaa Haapajärven kylätalolla keskiviikkona. Haapajärveläisiä puhdistamo kiinnosti, sillä se sijoittunee Hyväristönmäelle ja laskenee purkuvetensä Rakkolanjokeen.

Jätevesi tulee Toikansuolta siirtolinjoja myöten Hyväristönmäelle. Sahlstedtin mukaan Hyväristönmäen vaihtoehdossa ylivuotoriskit vähenevät, kun välipumppaamoja ei tarvita.

 

Puhdistamon alkupäähän tulee perinteistä kemiallis-mekaanista puhdistamotekniikkaa. Välpissä ja hiekanerotuksessa poistetaan mekaaninen lika, sen jälkeen tulee biologinen käsittely bakteerien avulla ja jälkiselkeytys, jossa mikrobit poistetaan vedestä.

Tämän jälkeen vesi tulee uudemman tekniikan pariin jälkipuhdistukseen, ehkä kalvosuodatukseen, ennen laskemista Rakkolanjokeen.

Käsittelyssä syntyvä liete joko mädätetään ja poltetaan biokaasuksi paikan päällä tai viedään kompostoitavaksi Kukkuroinmäelle.

 

Sähkökatkot, ukonilma, tulipalo, laiterikot, jätevesipäästöt, vuotava viemäriverkosto — puhdistamon toiminta kohtaa monia riskejä. Poikkeustilanteet johtavat puhdistustuloksen heikkenemiseen.

— Herkässä purkuvesistössä ei voida hyväksyä lyhytaikaistakaan puhdistustuloksen heikkenemistä, Sahlstedt korosti.

Siksi suunnitelmiin kuuluu lukuisia varojärjestelmiä. Sähköjärjestelmä rakennetaan kaksinkertaiseksi, minkä lisäksi puhdistamolle ja pääpumppaamolle tulee diesel-käyttöiset varavoimakoneet.

Sahlstedtin mukaan on mahdollista mahduttaa alueelle vielä uusimman tekniikan pilottihanke.

Myös ilman laadusta huolehditaan. Haisevimmat vaiheet prosessin alussa tapahtuvat katetuissa tiloissa, joiden poistoilmalle tehdään hajunpoisto.

Kaija Lankia