Virranniemeen asuinalue

KAAVOITUS. Lappeenrannan kaupunki haluaa kaavoittaa Taipalsaaren Vehkataipaleessa omistamansa virkistysalueen omakotitaloille.

HEIKKI SOPANEN

Taipalsaaren Vehkataipaleeseen on syntymässä uusi asuinalue. Lappeenrannan kaupunki haluaa kaavoittaa pumppulaitoksen vieressä omistamansa Virranniemen virkistysalueen ympärivuotiseen asumiseen. Alueelle voisi mahduttaa kymmenkunta omakotitonttia ja mahdollisesti myös rivitaloasumista.

Kaupunki hakee Taipalsaaren kunnalta lupaa Vehkataipaleen osayleiskaavan muuttamiseksi Virranniemen osalta.

Jos kaavoituslupa tulee ja kaava saa lainvoiman ilman viivytyksiä, Virranniemen omakotitontit olisivat tarjolla halukkaille jo ensi kesänä. Kaupunki teettää kaavan konsulttityönä omalla kustannuksellaan.

 

Virranniemi oli Lappeenrannan kaupungin työntekijöiden virkistyskäytössä 1960-luvulta vuoteen 2013. Virkistyskäyttö lopetettiin, koska käyttäjiä oli vähän eikä toiminta ollut kannattavaa.

Osa Virranniemen rakennuksista on huonokuntoisia eikä alue ole yleisessä vesi- ja viemäriverkostossa.

Lappeenrannan kaupunki aikoi ensin myydä Virranniemen kahtena omarantaisena rantatonttina. Tonttijako olisi kuitenkin vaatinut poikkeusluvan, eikä rakennuspaikoista olisi saanut yhtä suurta hintaa kuin arvellaan saatavan useammasta omakotitontista.

Siksi on päätetty hakea lupaa alueen kaavoittamiseksi omakotitonteille. Lappeenranta saa tonttituloja ja Taipalsaari uusia veronmaksajia. Ranta-alue rakennuksineen on tarkoitus jättää asukkaiden yhteiskäyttöön ja yleiseksi virkistysalueeksi.

 

Kun ranta-alue jää ehyeksi, vesi- ja viemäriratkaisut voidaan hoitaa keskitetysti. Myös alueen pohjoisosan muinaisjäännöskohteen säilyminen voidaan varmistaa ja lisäksi tielinjaus tulevalle asuinalueelle tehtäneen uuteen paikkaan.

Kaupunki yrittää käydä viranomaisneuvottelut Taipalsaaren ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa jo ennen joulua.

-Etsimme yhteisymmärryksen, kuinka kaavoitus hoidetaan. Lainvoimaisen yleiskaavan laatiminen vie vähintään puoli vuotta. Alueelle mahtuisi kymmenkunta omakotitonttia, kaupungin yleiskaava-arkkitehti Marjo Saukkonen sanoo.

 

Saukkosen mielestä tarjolla on tilanne, jossa molemmat voittavat.

-Paikkahan on aivan loistava. Yleiskaavalla voimme rajata muinaisjäännösalueenkin omakseen.

Taipalsaaren kunnan hallintojohtaja Mika Kesseli sanoo, että kaavahakemus menee kunnanhallituksen kehittämisjaoston käsittelyyn. Hän arvelee, että kunnalla ei pitäisi olla syytä vastustaa kaavoitusta.

-Uudet lapsiperheet tukisivat Vehkataipaleen päiväkodin ja koulun toimintaa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen