Biojalostamo hyytyi EU-direktiiviin

Lappeenranta. UPM veti tukihakemuksensa pois työ- ja elinkeinoministeriöstä. Uusi jalostamo odottaa selkeämpiä EU-linjauksia biopolttoaineisiin.

Anne Kotiharju

UPM:n Lappeenrannan Kaukaan tehdasalueelle suunnittelema uusi biojalostamo joutui aikalisälle. UPM veti tukihakemuksensa pois työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

-Emme ole luopuneet uudesta biojalostamosta. Se on vireillä edelleen. Mutta odotamme nyt ensin kaikessa rauhassa EU:n sääntelyn selkiintymistä siitä, miten biopolttoaineisiin suhtaudutaan vuoden 2020 jälkeen, selvittää johtaja Petri Kukkonen UPM biopolttoaineista.

UPM suunnittelee Kaukaalle 200 miljoonan euron biojalostamoa, jonka vuosituotanto olisi 45 000 tonnia.

Kukkonen korostaa, että UPM:n tavoitteena on edelleen tulla suureksi toimijaksi biopolttoaineissa.

-Nyt kaikki on auki. Lappeenranta on ihan hyvä paikka, mutta jatko on kiinni poliittisesta päätöksenteosta.

 

TEM tiedotti keskiviikkona yhteensä 33,3 miljoonan euron energiatuesta biojalostamoille Myllykoskelle ja Naantaliin.

UPM suunnitteli Kaukaan biojalostamoa jo valmistuneen biodieseltehtaan jatkeeksi. Biodieseltehtaankin käyttöönotto on viivästynyt.

UPM oli vienyt suunnitelmat jo pitkälle. Ylitarkastaja Pekka Grönlund TEM:stä kertoo, että UPM:n hanke oli hyvissä asemissa kisaamassa tukirahoista.

-UPM:n hanke oli hyvin vahva. Jakotilanne olisi ollut ehkä toisenlainen, jos UPM ei olisi perunut hakemustaan, arvioi Grönlund. Grönlund toteaa, että epävarmuus EU:n tulevasta sääntelystä on jarruttanut muitakin biohankkeita.

Petri Kukkosen mukaan UPM alkoi kypsytellä peruutuspäätöstä EU:n uuden ilmastopoliittisen ohjelman takia.

-Tilanne on nyt se, että vuoden 2020 jälkeen ei ole mitään velvoitetta liikenteen biopolttoaineista. Eli jos me nyt ryhtyisimme rakentamaan laitosta, ja se olisi vuonna 2018 valmis, niin vuonna 2020 menee direktiivi jo umpeen. Tätä taustaa vasten ei pysty perustelemaan hyvällä selkänojalla investointia.

Kukkonen on kuitenkin vakuuttunut, että ainakin maakohtaisia velvoitteita polttoaineiden bio-osuudesta on tulossa. UPM toivoo nimenomaan Euroopan kattavaa direktiiviä.

-Se auttaisi investointien eteenpäin menemisessä merkittävästi.

 

Aikalisälle Lappeenrannassa oli toinenkin syy. Kukkosen mukaan TEM:n tukipäätös olisi vaatinut investointiin sitoutumista vielä tämän vuoden puolella.

-Tuohon aikatauluun me emme halunneet lupautua. UPM:llä on kaikki resurssit tällä hetkellä kiinni Lappeenrannassa käynnistettävässä laitoksessa. Päätös olisi tullut liian nopeasti. Ajetaan nyt tämä valmis laitos ensin kunnolla ylös, ja sitten katsotaan, mitä EU:n suunnalta tulee.

Kukkosen mukaan valmis biodiesellaitos vaatii edelleen säätöjä, eikä tarkkaa varsinaisen toiminnan ajoitusajankohtaa voi vielä kertoa.

 

200 miljoonan jalostamo

UPM:n biojalostamo tekisi puusta bensiiniä ja dieseliä.

Jalostamo käyttäisi raaka-aineena prosessitähteitä ja kiinteää biopuumassaa.

Laitoksen kapasiteetti olisi 45 000 tonnia vuodessa.

Investoinnin arvo olisi noin 200 miljoonaa euroa.

UPM haki jalostamolle 79 miljoonan euron tukea, mutta perui tukihakemuksen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju