Timo Sokura lupaa muutoksia teatteriin

Lappeenranta. Kulttuurilautakunta äänesti uudesta teatterinjohtajasta tiistain kokouksessaan. Timo Sokura tuli valituksi äänin 11—1.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Lappeenrannan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi on valittu Timo Sokura.

Sokura toimii tällä hetkellä Kansallisbaletin tuottajana. Hän on kotoisin Lappeenrannasta ja on paikalliselle yleisölle tuttu Balettigaalan juontajana.

Kulttuurilautakunnan äänestyksessä Sokuraa kannatti 11 jäsentä, Rauman kaupunginteatterin johtajaa Iiris Ranniota äänesti yksi.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela (sd.) sanoi äänestyksen jälkeen, että Lappeenranta saa parhaan mahdollisen teatterinjohtajan. Hän perusteli valintaa Sokuran kansainvälisellä osaamisella, organisaatiokyvyllä, lahjakkuudella taiteilijana sekä erityisesti ihmissuhdetaidoilla.

 

Timo Sokura kuuli valinnastaan tiistai-iltana heti kulttuurilautakunnan päätöksen jälkeen. Puhelimitse tavoitettu Sokura kuvasi oloaan sanoen, ettei oikein tiedä, mitä tekisi, istuisiko alas vai lähtisikö kävelylle.

 

Hirvittääkö Lappeenrannan teatteriin tulo yhtään?

— Onhan se tuulinen paikka, mutta en vielä osaa jännittää. Ensimmäisenä täytyy tietysti miettiä, mitä syksyllä tehdään, kenen kanssa ja missä.

 

Kuinka aiot saada katsojaluvut nousuun?

— Sehän se suurin ongelma onkin, miten saada kaupunkilaisten päät kääntymään. Mutta se ei ole vain Lappeenrannan ongelma, vaan koko maan. Kun lähdin 45 vuotta sitten teatterialalle Lappeenrannassa, se oli teatterikaupunki. Luotan siihen, että katsojat saadaan ylös sohvilta.

 

Mikä muuttuu Lappeenrannan kaupunginteatterissa sinun kaudellasi?

— En vielä tiedä, kuinka paljon näyttelijäkunnalla on määräaikaisuuksia eli tarvitaanko uusia näyttelijöitä, tai tarvitaanko esimerkiksi uuteen taloon minkälaista tekniikkaa. Mutta kyllä siellä on muutosten aika edessä. Uusi talo on kaupungilta merkittävä satsaus, mutta toivon, että kaupunki on varautunut myös tukemaan itse teatteritoimintaa, pelkät tilat eivät riitä.

 

Mitä teatterissa pitäisi mielestäsi esittää?

— Näen teatterin kansanteatterina. Teatteri tarvitsee yleisöään, eri ikäryhmiä, kohdeyleisöjä. Haluan tehdä monipuolista, korkeatasoista teatteria.

 

Toimit Kemin kaupunginteatterin johtajana vuosina 2004—08, sen jälkeen olet työskennellyt Kansallisbaletissa. Mitä noista on jäänyt käteen?

— Hirveän paljon. Kemi oli debyyttitaloni, debytoin siellä koreografina, ohjaajana ja johtajana. Sieltä jäi pelkästään positiivinen kuva. Baletin kapasiteetti on tietysti ihan erilainen, mutta olen oppinut siellä paljon juuri tuottamisesta.

 

Mitä aiot tuoda lavalle ensimmäisenä?

— En tiedä vielä. Ensin haluan kuulla, onko paikallisilla ohjaajilla mitään suunnitelmia.

 

Oletko jo miettinyt, mitä näyttelijät tekevät ensi syksynä, jos teatterilla ei ole tiloja?

— Selvitän ensin, onko mistään mahdollista saada väistötiloja ja onko kukaan ylipäätään vielä etsinyt niitä. Tarkoitus on, että teatteritoiminta jatkuu ilman muuta syksyllä.

 

Aiotko muuttaa Lappeenrantaan?

— Tottakai. Asun itsekseni, joten itsekseni myös muutan.

Maaria Drake