Festivaalisumalle kävi köpelösti

Tapahtumat. Ainoastaan Rakuunarock on päätetty järjestää myös ensi kesänä. Unlimited Racing ajautui talousvaikeuksiin. Eastway pohtii Lappeenrannan öiden kohtaloa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Festivaalitarjonta vähenee Etelä-Karjalassa. Neljästä isosta festivaalista ainoastaan Rakuunarockia tuottava Loud’n Live Promotions kertoo jatkavansa tapahtuman järjestämistä myös ensi kesänä.

Viime kesänä festivaaleja oli jopa päällekkäin. Imatra big band festivaalin avajaisviikonloppuna Lappeenrannan lentokentällä järjestettiin musiikkia ja moottoriurheilua yhdistänyt Unlimited Racing.

Kummallekin festivaalille kävi huonosti. BB-yhdistys hakeutui konkurssiin ja velkaa jäi noin 350 000 euroa.

Myös Unlimited Racing joutui pahoihin maksuvaikeuksiin. Yrittäjä Daniel Eden ei halua paljastaa tarkkoja summia, mutta kertoo, että samalla tavoin kuin BB-festivaaleilla, kyse on sadoistatuhansista euroista.

Vaikka laskuja on rästissä, Eden toivoo, ettei menettäisi yhteistyökumppaneiden luottamusta. Edenin yritys Ultimate-GT Finland Oy jätti lokakuun lopussa velkasaneeraushakemuksen.

— Partnerimme, joiden laskuja on vielä maksamatta, ovat hyvin perillä tilanteesta. Yritämme kaikkemme, että pysyisimme pystyssä, vaikka kieltämättä elämme nyt mutkikkaita aikoja.

Unlimited Racing -tapahtumalla oli kunnianhimoinen 20 000 kävijän tavoite, joista osan piti olla venäläismatkailijoita. Järjestelyt mitoitettiin sen mukaan. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna oli kuitenkin kylmä, satoi vettä ja yleisömäärä jäi kauas toivotusta.

 

Lappeenrannan yöt -festivaaleilla aurinko paistoi, ja järjestäjät kertoivat olevansa kohtuullisen tyytyväisiä kävijämäärään. Siitä huolimatta Eastway Live harkitsee vielä, järjestääkö se Lappeenrannassa tapahtumaa ensi kesänä.

Toimitusjohtaja Juha Hytin mukaan festivaalikesän suunnittelu on palapeliä, johon vaikuttavat monet asiat. Yksi niistä on ajankohta.

Lappeenrannan öille pitäisi löytää sopiva viikonloppu Eastwayn omien tapahtumien joukossa niin, etteivät Lappeenrannan muut kesätapahtumat satu samaan aikaan.

— Asioita käydään läpi lähiviikkojen aikana ja päätös tehdään varmaankin tammikuussa.

 

Rakuunarock järjestetään Linnoituksessa ensi kesänä 17. ja 18. heinäkuuta. Tapahtuma siirtyi viime kesänä Loud’n Live Promotionsille, joka suunnittelee festivaalin nyt ensimmäistä kertaa. Saman järjestäjän muita tapahtumia ovat esimerkiksi Pioneeri festivaali Kouvolassa, Wanaja festival Hämeenlinnassa ja Tikkurila festivaali Vantaalla.

— Rakuunarockin suunnittelu on hyvässä mallissa. Kaupunkifestivaalit ovat muodissa, joten olemme luottavaisia, promoottori Kalle Keskinen kertoo.

Riina Nokso-Koivisto