Haastelulla saa paljon hyvää aikaan

Lappeenranta. Martta Toiviainen kruunattiin Lappeenrannan vuoden 2014 asukastoimijaksi. Aktiivinen eläkeläinen on monessa mukana Skinnarilan alueella.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Skinnarilassa asuva Martta Toiviainen, 81, viittoilee parvekkeeltaan oikealle ja vasemmalle.

— Täällä meillä on kaikki. Tuolla on kaupat, koulut, terveyskeskus, Kela, asukastupa.

Toiviainen kukitettiin keskiviikkona Lappeenrannan vuoden 2014 asukastoimijaksi. Hän sai kiitosta siitä, että on kohentanut omalla toiminnallaan Skinnarilan elinoloja.

Kaupunkiraadin valintaperusteluissa todettiin, että Toiviainen on aktiivinen ja elämänmyönteinen asukastoimija. Toiviainen kuuntelee kanssa-asukkaitaan Sammonlahti-Skinnarila alueella ja vie virkamiehille viestiä epäkohdista.

— Olen käynyt haastelemassa.

 

Bussiliikenne on yksi asia, jossa on ollut parantamisen varaa.

— Ykkönen ajoi ennen vain kerran päivässä Prisman kautta, nyt se ajaa aina. Orioninkadulla oli ennen vain toisella puolella katua pysäkki, nyt on molemmilla puolilla. Skinnarilankadun yhdelle pysäkille on saatu koroke.

Kun Toiviainen havaitsi, että niin lapset kuin aikuiset ylittävät markettien lähellä katua kohdassa, jossa ei ole suojatietä, hän alkoi puhua suojatien puolesta.

— Ei mennyt kuin pari viikkoa ja siihen tuli suojatie.

 

Toiviainen on asunut Skinnarilassa 27 vuotta. Sinä aikana alue on muuttunut valtavasti. Yksi suuri muutos on kotikulmien kansainvälistyminen.

— Kun lähden ulos, niin saan olla varma, että kuulen muitakin kieliä kuin suomea. Se on oikein kiva.

Toiviainen on auttanut useampaakin maahanmuuttajaa sopeutumaan Lappeenrantaan. Hän on jeesannut venäläisnaista kielenopinnoissa siten, että keskusteli hänen kanssaan kerran viikossa.

Sosiaalinen ja puhelias Toiviainen saa ystäviä jopa bussipysäkiltä. Kerran hän kuuli kahden nuoren miehen keskustelevan keskustassa viron kielellä, ja kutsui heidät saman tien Viron ystävyysseura Tuglaksen pikkujouluihin.

— Pojat tulivat pikkujouluihin ja me ystävystyimme. Sittemmin he kävivät luonani kylässä ja tutustuin myös heidän perheisiinsä.

Kun Toiviainen muutti aikoinaan Panssarikadulle, hän kävi soittamassa naapurien ovikelloja.

— Esittäydyin ja sanoin, että minun luokseni saa tulla kylään. Kun kukaan ei tullut vuoteen, menin itse pimputtamaan naapurin ovikelloa, ja meistä tuli oikein luottoystävät.

 

Martta Toiviainen

81-vuotias.

Syntynyt Ensossa.

Varttunut Imatralla.

Jäi eläkkeelle nuorisoseurojen liiton toiminnanjohtajan työstä.

Valittu vuoden 2014 asukastoimijaksi Lappeenrannassa.

Tunnustus jaettiin nyt viidennen kerran.

Asuu yksin kerrostalossa Skinnarilassa.

Harrastaa kuvataidetta ja käsitöitä.

Kaisa Juntunen