Heikki Mälkiä nauttii elämästään Itävallassa

JÄÄKIEKKO. Heikki Mälkiä valmentaa kärkikahinoissa ja on opetellut positiivisuutta. Elämäntyö jääkiekon parissa jatkuu vastakin.

Anssi Silvennoinen

Heikki Mälkiä maustoi maanantaina lihaa vuorten välissä Rein-joen laaksossa Itävallan ja Sveitsin rajalla. Jääkiekkovalmentaja viettää lyhyen joulutauon perhepiirissä nykyosoitteessaan Lustenaussa.

Lihamötikkä hautuu valmiiksi joulupöytään.

-Siitä tulee aika hyvä, kun muhii pari vuorokautta uunissa, Mälkiä, 56, kertoo puhelimitse.

Mälkiän valmentaman EHC Lustenaun kausi on alkanut vahvasti. Joukkue on Itävallan kakkossarjassa toisena.

Ennen nykyistä pestiään Mälkiä valmensi pääsarjatasolla 18 kautena peräkkäin. Edellinen kerta sarjatasoa alempana oli keväällä 1996, kun Mälkiän valmentama SaiPa nousi SM-liigaan.

-Olin tästä aluksi aika skeptinen, mutta sitten ajattelin että mikä ettei.

 

RATKAISU ON osoittautunut onnistuneeksi. Puoliammattilaissarjan arki on Mälkiälle tuttua jo Tanskan-kausilta Rødovressa, Frederikshavnissa ja Aalborgissa.

Lustenau on Imatraa hieman pienempi kaupunki, jonka jääkiekkoseura on perinteikäs ja kahdeksankertainen kakkossarjan mestari. Seura haluaa tehdä hyvää juniorityötä ja kehittää pelaajia.

-Tämä on yllättävän ammattimainen ympäristö työskennellä. Hallilla kaikki on ihan viimeisen päälle. Huoltajakin on päätoiminen.

-Samalla pelaajilta vaaditaan tosi paljon.

Seuraväelle on sydämen asia, että Lustenauhun tulevilla ulkomaalaisilla on hyvä olla.

-Meilläkin on iso asunto. Kaikki muukin on hoidettu ihan vimpan päälle hyvin.

 

Joukkueen tähti on yli 300 SM-liigaottelun konkari Toni Saarinen, joka pelaa Lustenaussa jo kymmenettä kauttaan. SaiPasta tuttu Scott Barney on joukkueen ykköspistemies, mutta on joutunut seurajohdon puhuteltavaksi puutteelliseksi koetun työmoraalin vuoksi.

Mestiksen viime kauden paras maalivahti Tommi Virtanen on nyt Mälkiän ykkösvaihtoehto Lustenaun tolppien väliin.

Mälkiän pelot näyttivät toteutuvan lauantaina, kun Virtanen loukkasi nivusensa vierasottelun lämmittelyssä Kitzbühelissä.

-Isommat joukkueet tässä ympärillä, kuten Feldkirch ja Bregenzerwald, ovat meitä isompia organisaatioita ja heillä on enemmän pelaajia. Meilläkin on hyviä pelaajia, mutta menemme tosi kapealla materiaalilla.

-Jos loukkaantumissuma tulee, olemme ihan lirissä.

Mälkiän esimiehet Lustenaussa ovat entisiä jääkiekkoilijoita, jotka haluavat pitää seuran terveellä pohjalla. Itävallan pääsarjaan nouseminen on Suomen liigan tapaan maksullista.

-Ei täällä haihatella, että nyt mennään Itävallan pääsarjaan, koska siihen ei ole vielä varaa. He haluavat mennä sinne sitten, kun on.

-Monet seurat ovat uhonneet, mutta olleetkin kohta perseellään.

 

Mälkiä on tullut tunnetuksi autoritäärisenä valmentajana. Nykyisin Mälkiä kertoo lähestyvänsä pelaajia toista kautta kuin ennen: keskustelemalla kärsivällisesti henkilökohtaisesti.

-Tässä vanhanakin on pakko oppia uusia tapoja tulla toimeen ihmisten kanssa. Ihmiset ovat erilaisia. Pitää olla positiivisempi, missä minä en ole kovin hyvä. Vaatimustaso pitää pitää korkealla, mutta ei voi olla aina niin hirveän jyrkkä.

-Jos oikeasti ajattelen, on hemmetin hyväkin valmentaa välillä vähän alemmalla tasolla. Joudut tehdä töitä ihan eri tavalla.

Jos Lustenau tarjoaa jatkosopimusta, Mälkiä voisi siihen tarttuakin. Silti hän aikoo tarkastella keväällä ja kesällä, mitä mahdollisuuksia on tarjolla.

-Kyllä minä haluan töitä tehdä. Ihan ehdottomasti, jos on terveyttä ja kaikkea. Kyllähän minä rakastan tuota työtä.

-Olen nähnyt sitä, tätä ja tuota. On tosi huonoja kokemuksia, mutta on myös hyviä. Kaikkihan tämä koulii ihmisenä ja valmentajana.

 

Mälkiän joukkueen todelliset rahkeet mitataan pian alkavassa ylemmässä loppusarjassa ja sitä seuraavissa pudotuspeleissä.

-Olen viihtynyt tosi hyvin. Kaiken kaikkiaan elämäntilanne on hyvä.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen