Imatra Ballet haluaa erottua balettigaalasta

Imatra. Tammikuiseen Joutsenlampeen voi vielä saada peruutuspaikkoja.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Imatra Balletissa nähdään uudenvuodenpäivänä sekä 2. tammikuuta Pjotr Tshaikovskin säveltämä klassikko Joutsenlampi. Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa tanssivat pietarilaisen St. Petersburg Ballet Theatren nimekkäät taiteilijat.

Viime tammikuussa samalta balettiseurueelta nähtiin Imatralla Pähkinänsärkijä. Imatra Balletia tuottavalla Arts and Marketing MB:llä on pietarilaisten kanssa viiden vuoden sopimus.

Alun perin vuorossa piti nyt olla Prinsessa Ruusunen. Sen tarpeistot vaativat kuitenkin niin paljon tilaa, että Karelia-salissa seinät tulisivat äkkiä vastaan. Siksi Ruusunen vaihdettiin joutseniin, Imatra Balletin tuottaja Mirja Borgström kertoo.

Joutsenlampeakin tosin joudutaan keventämään esimerkiksi lavastuksen osalta, mutta se ei vaikuta ratkaisevasti esittämiseen.

 

Yhteistyö pietarilaisten kanssa alkoi melkein sattumalta. Borgströmin korviin alkoi kuulua kyselyjä imatralaisilta, jotka kaipasivat kaupunkiin balettia, Imatran balettigaala kun oli siirtynyt Lappeenrantaan vuonna 2010.

Borgström oli 1990-luvulla panemassa alulle gaalaa Imatralle, joten yhteydet olivat hyvät Pietariin ennestään. Pian Borgström jo oli Pietarissa etsimässä balettiseuruetta. Tuolla reissulla hän tapasi St. Petersburgh Ballet Theatren johtajan Konstantin Tachkinin.

— Ajattelin aluksi, että aika mahdoton yhtälö sekä tilojemme että talouden kannalta. Kyseessä kun on seurue, jota esimerkiksi The Times ja Daily Telegraph seuraavat ympäri maailman Lontoon Royal Albert Hallista Tokion Bunkamuraan.

Tachkin tuli kuitenkin vierailulle Imatralle ja ihastui kuttuuritalo Virtaan. Toteutusta ryhdyttiin suunnittelemaan tilan ja talouden asettamat rajoitukset huomioiden. Taloudellinen selusta saatiin turvattua yhteistyökumppaneilla, joiden osuus kustannuksista on noin puolet. Puolet tulee lipputuloista.

Se, että yhteistyötä tehdään nimenomaan venäläisen baletin kanssa, johtuu halusta erottautua Lappeenrannan balettigaalasta sekä siitä, että nähtäväksi on kaivattu kokonaisteoksia.

Suurin osa Imatra Balletin yleisöstä tulee lähialueelta. Myös Venäjältä on jonkun verran kävijöitä.

— Täällä on totuttu balettiin, joten sitä kaivataan. Alueella on myös korkeatasoista tanssinopetusta ja siksikin kiinnostunut ja osaava tanssiyleisö.

Jos vielä mielii lippua, kannattaa kytätä peruutuspaikkoja.

 

Vuoden 2016 tammikuussa Imatra Balletin ohjelmassa on Don Quijote. Ainakin kolme viidestä siis on klassikoita — eikö nykybalettia nähdä Imatralla koskaan?

— On sitäkin suunniteltu, mutta toistaiseksi pitäydytään klassikoissa.

 

Imatra Ballet, Joutsenlampi to 1.1.2015 klo 17 ja pe 2.1.2015 klo 14 ja 18.

 

Huimaa nykybalettia Hollannista

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan Balettigaalan lipunmyynti alkaa jo ensi viikolla. Tapahtuma järjestetään ensi vuonna poikkeuksellisesti jo kesäkuussa, koska Lappeenrannan kaupunginteatteri on myöhemmin kesällä muuton takia suljettu.

Pääesiintyjäksi saapuu hollantilainen nykytanssiryhmä Introdans, jota gaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori pitää maansa korkeatasoisen tanssitaiteen lippulaivana.

— Introdans tunnetaan erityisesti vahvasta teknisestä taituruudesta ja mielenkiintoisesta ohjelmistosta.

— Oli upea sattuma, että jatkuvasti maailmaa kiertävällä ryhmällä sattui kesäkuussa olemaan viikon paussi. Olen vuosia haaveillut saavani heidät tänne.

 

Introdansilta nähdään kaksi teosta. Cayetano Soton tälle ryhmälle luotu Maraschino Cherries, joka sai ensi-iltansa tänä syksynä. Teräsvuoren mukaan Soto on yksi tämän hetken kuumimpia koreografinimiä. Toisena teoksena Intradans esittää hollantilaisen konkarikoreografin Hans van Manenin teoksen Polish Pieces.

Introdans on tulevan Balettigaalan selkeästi isoin satsaus. Tanssijoita on lähes parikymmentä ja valaistustakin Teräsvuoren mukaan lähes rekkalastillinen.

Balettigaalassa nähdään kuitenkin perinteiseen tapaan myös klassisen baletin tulkintoja. Niiden osalta ohjelmisto vahvistuu vuodenvaihteen jälkeen.

Maaria Drake, Riina Nokso-Koivisto