Lautakunta halusi pomolle puhtaan pöydän

Lappeenranta. Timo Sokura vakuutti kulttuurilautakunnan haastattelussa. Näyttelijöiden toiveen sivuuttaminen mietitytti lautakuntaa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Päätös Lappeenrannan kaupunginteatterin uudesta johtajasta yllätti kaikki muut paitsi valinnan tehneen kulttuurilautakunnan. Lautakunta valitsi tiistaina uudeksi teatterinjohtajaksi Kansallisbaletin tuottajan Timo Sokuran selvällä äänestystuloksella 11—1 ja vastoin kulttuuritoimenjohtajan Päivi-Linnea Pötryn esitystä. Lautakunta kallistui Sokuran kannalle jo, kun se haastatteli kolmea johtajaehdokasta marraskuun lopulla.

— Lautakunnan näkemys oli valintatyöryhmän tiedossa, enkä osaa sanoa, miksi esitys oli sellainen. Sokuran esiintyminen lautakunnan haastattelussa oli hyvin vakuuttavaa, jäsen Marjut Sassi (kesk.) kertoo.

Valinnan yllättävyyttä lautakunta vierittää asian uutisoinnin niskoille. Puheenjohtaja Olli Saarelan (sd.) mukaan media teki liian nopeita johtopäätöksiä yksimielisyydestä esityslistan tultua julkiseksi perjantaina.

 

Kulttuurilautakunta halusi uuden teatterinjohtajan aloittavan uudessa teatteritalossa mahdollisimman puhtaalta pöydältä. Pötryn esittämän Rauman kaupunginteatterin nykyisen johtajan ja Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen suositteleman Iiris Rannion valinta kaatui aiempaan yhteistyöhön kaupunginteatterin kanssa. Lautakunta valitsi teatterille johtajan ja näyttelijöille esimiehen eikä kaveria.

— Jari Juutisen jälkeen taloon pitää tulla ulkopuolelta asioita uusin silmin katsova henkilö. Ystävyyssuhteet voivat tuoda kitkaa työyhteisöön, Sokuraa johtajaksi esittänyt jäsen Esko Huttunen (sd.) perustelee.

 

Näyttelijöiden kannanoton sivuuttaminen pohditutti lautakuntaa, jäsen Arja Ylä-Outinen (myö) kertoo. Sokuran uskotaan kuitenkin voittavan työyhteisön puolelleen, jäsen Tanja Karppinen (vihr.) sanoo.

— Sokura on johtanut hallintoa ja henkilöstöä, on kansainvälinen ja kielitaitoinen, pärjää median ja suuren yleisön kanssa, ymmärtää lukuja ja taloutta, hän listaa uudelta teatterinjohtajalta toivottuja ominaisuuksia.

 

Kullervo Lehtonen (kok.) oli kertomansa mukaan ainoa Rannion valintaa kannattanut jäsen ja hämmästelee kulttuurilautakunnan toimintaa. Hänen mukaansa maallikot jyräsivät asiantuntijoiden mielipiteen.

— Lautakunta, joka kuuntelee puoli tuntia ehdokkaiden omakehua ja lukee nipun papereita, ei voi tehdä objektiivista päätöstä. Itse en ainakaan pysty, ja silloin on pakko luottaa asiantuntijoihin, Lehtonen toteaa.

Hänen mukaansa valintatyöryhmän virkamiesjäsenet olivat Rannion valitsemisen kannalla. Lehtonen pitää heidän näkemystään muita tärkeämpänä, koska he hakivat itselleen sekä alaista, esimiestä että kollegaa.

Petteri Värtö