Tihkusade ei senioria sureta

Lappeenranta. Kirsti Lehtonen uskalsi perustaa yrityksen vasta jäätyään eläkkeelle. Nyt Monitoimiseniorit myyvät käsitöitä ja leivonnaisia Joulukadulla.

Kirjoittaja:
Juho Maijala

Loputtoman harmauden keskellä Joulukadun seniorit ovat pirteä valoläiskä. Vaikka viima ja tihkusade piiskaavat, Osuuskunta Monitoimiseniorien pitämällä mökillä on positiivinen tunnelma. Ensimmäistä kertaa Joulukadulle lähteneille senioreille torimyynti on virkistävä poikkeus, sillä normaalisti he työskentelevät yksin tai enintään työpareina.

— Kojussa on ollut kivaa, mutta myytäviä on vaikea laittaa esille tihkusateessa, osuuskunnan puheenjohtaja Kirsti Lehtonen sanoo.

Mökissään Monitoimiseniorit myyvät jäsentensä itse tekemiä käsitöitä, leivonnaisia ja elintarvikkeita kuten hilloja ja hyytelöitä. Osuuskunnan joulutempaukseen osallistuneet 16 jäsentä saavat tekemiensä tuotteiden myyntitulot itselleen, sillä torimyyntiä ei voi arvonlisäveron vuoksi tilittää osuuskunnalle.

 

Työuransa Lehtonen teki metsäteollisuudessa. Hän toimi pitkään yhtiön viestinnässä Kaukaalla ja sitä ennen Joutsenon Pulpilla, eläkkeelle hän jäi UPM:ltä.

Lehtonen opiskeli ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Helsingissä. Hankenilta hänelle jäi unelma perustaa menestyvä yritys, mutta hän ei uskaltanut heittäytyä tyhjän päälle turvallisesta työelämästä. Yrityksen perustamiseen tuli mahdollisuus vasta eläkkeelle jäännin jälkeen. Hän on yksi Monitoimiseniorien yhdeksästä perustajasta.

Monitoimiseniorit tarjoaa sosiaalipalveluja yksityisille, Eksotelle ja eri vanhusalan järjestöille. Se toimii kuin eräänlainen vuokratyöfirma. Jäsenet ja työntekijät ovat eläkkeelle jääneitä yli 63-vuotiaita. Suurin osa on entisiä hoitoalan ammattilaisia. Kolme vuotta toimineen osuuskunnan puheenjohtaja tekee itsekin vuoroja ikäihmisten kodeissa, vaikka hänen taustansa ei olekaan hoitoalalla.

— Käyn esimerkiksi siivoamassa ja laittamassa ruokaa. Mieheni on uhannut, että hän tilaa kohta Monitoimiseniorit kotiimme siivoamaan, Lehtonen nauraa.

 

Hyvät kokemukset Lappeenrannasta rohkaisivat Lehtosen perustamaan samanlaisen osuuskunnan Kouvolaan.

— Monella on vielä se auttamisen tahto ja ajatus siitä, että kymmenen vuotta jaksaisi tehdä vielä työelämän jälkeen. Vanhin jäsenemme on 73-vuotias, eikä hän ole vielä aikeissa lopettaa, Lehtonen kertoo.

Lehtosen oma auttamisen tahto on myös ollut vahva. Aikanaan hän on tehnyt vapaaehtoistyötä esimerkiksi MLL:n ja SPR:n hyväksi.

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävällä Lehtosella piisaa vielä energiaa. Hän arvioi, että jaksaa työskennellä Monitoimisenioreissa vielä ainakin viisi vuotta.

 

Lappeenrannan Joulukatu auki kävelykatu Oleksilla 7.–22. joulukuuta arkisin kello 10—17, lauantaina kello 10—16 ja sunnuntaina kello 12—16.

 

Kirsti Lehtonen

Syntynyt Tammisaaressa vuonna 1945.

Lappeenrannan lisäksi työskennellyt Helsingissä, Joutsenossa ja Lahdessa.

Eläkkeelle jäätyään perusti Osuuskunta Monitoimiseniorit.

Toimittanut ja kustantanut muun muassa kuvakirjan Lappeenrannasta.

Juho Maijala