Kuntalaisten kehu on tiukoissa kantimissa

Kuntapalvelut. Lappeenranta kohensi asemaansa kuntavertailussa. Vain joka kymmenes imatralainen suosittelisi muille kotikaupunkiaan.

Anne Kokkonen

Oma kotikunta ei saa suomalaisia puhkeamaan ylistyssanoihin. Kehuja annetaan vain poikkeustapauksissa.

Etenkin imatralaiset suhtautuvat kriittisesti omaan asuinpaikkaansa. Kuntien asukastyytyväisyyttä mittaavan mielipidekyselyn mukaan vain yhdeksän prosenttia imatralaisista suosittelisi kuntaansa tuttavilleen. Kotikaupunkia kehutaan vähemmän vain Raahessa.

Valtakunnallisestikin vain noin 30 prosenttia suomalaisista suosittelisi kotikuntaansa.

Keskimääräinen tyytyväisyys asuinkuntaan kasvoi kuitenkin viime vuonna, ja eniten kohennusta tapahtui Ylä-Savon ohella Etelä-Karjalassa.

 

Ehkä teot puhuvat enemmän kuin sanat. Lappeenrantalainen Heli Heimala kuuluu niihin viisikymppisiin, jotka asuvat yhä synnyinkaupungissaan.

— Olen Lappeen Heimaloita. Myllymäessä on suvun nimeä kantava tiekin.

Heimala asui hetken aikaa Lemillä, mutta elämä palautti hänet Lappeenrantaan. Kaupungista löytyi työtä ja mieluinen koulu pojille.

— Eikös tämä ole toimiva paikka? Itse olen kaupunkiin tyytyväinen.

Terveyspalveluista hänellä on hyviä kokemuksia, ulkoilumahdollisuuksia riittää ja sataman tienoo suorastaan hivelee silmää.

— Kiva, kun on rakennettu uutta ja siistitty vanhaa. Vanhaa tulee tietysti ikävä, mutta kaikkea ei voi säilyttää.

Vaikka asiat ovat kohdallaan, Heimala ei menisi valalle siitä, että asuisi lopun ikäänsä Lappeenrannassa. Elämässä saa olla vaihtoehtoja.

 

Etelä-Karjalan kaupungeilla menee kohtuullisesti verrattuna naapureihin Kymenlaaksossa. 20 suurimmasta kaupungista Kotka ja Kouvola saivat kaikkein heikoimmat arvosanat.

Savon puolella Mikkelin tulos laski hieman, ja Savonlinna kynti pohjamutia. Maakuntatasolla tyytymättömyys kuntien palveluihin oli syvintä juuri Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa

EPSI Research Center haastatteli vuosittaiseen kyselyynsä noin 10 000 Suomessa asuvaa 18—79-vuotiasta. Lopulliseen otokseen valittiin ne 73 kuntaa, joiden aineisto oli riittävä.

 

Kuntien sijoitukset

1. Pirkkala 83,2

2. Siilinjärvi 79,3

3. Lieto 78,6

4. Naantali 78,1

5. Kaarina 76,9

6. Hyvinkää 72,2

7. Tampere 71,8

8. Lempäälä 71,5

9. Helsinki 71,2

10. Rauma 71,0

 

Suomen keskiarvo 67,4

 

39. Mikkeli 66,4

53. Lappeenranta 64,5

57. Imatra 64,0

65. Kotka 61,0

68. Kouvola 59,1

71. Savonlinna 54,6

 

Lähde: EPSI Research Center

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen