Pesivä norppa toivoo lumipyryä

Saimaannorppa. Lunta on Saimaalla melko niukasti. Lumi riittää pesintään, jos tuuli on kinostanut lumet rannoille.

Ilpo Leskinen

Saimaannorppa saa tänä talvena ainakin jonkin verran luonnon kasaamaa lunta pesintänsä avuksi.

Saimaalla on lunta tällä hetkellä keskimääräistä vähemmän. Lunta on riittävästi pesintään siellä, missä tuuli on päässyt kinostamaan lunta rannoille.

Saimaannorpan suojelutyöhön osallistuva taipalsaarelainen Ismo Marttinen kertoo, että tilanne eteläisellä Saimaalla on yleisesti ottaen hyvä. Suurilla selillä lumet ovat tuulen ansiosta kinostuneet rannoille.

-Vaihtelua on todella paljon, mutta nyt on kuitenkin perinteinen lumitalvi. Siinä on suuri ero, millaisella tuulella lunta on satanut. Kun lunta sataa tuulettomalla säällä, kinoksia syntyy vähän.

 

Suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta kertoo, että lunta kaivattaisiin lisää keskiselle Saimaalle eli Savonlinnan eteläpuolelle Pihlajavedelle ja pohjoispuolelle Haukivedelle. Joensuun suunnalla lunta on riittävästi.

-Tilanne korjaantuu jo oleellisesti, jos sataa vaikka viisi senttiä lunta kovan tuulen kanssa. Vielä on aikaa, sillä norpat synnyttävät helmikuun lopulla Nestorin päivän (26.2.) aikoihin.

 

Metsähallituksen alueelliset yhdyshenkilöt seuraavat Saimaan alueen lumitilannetta koko tammikuun ajan. Ylitarkastaja Tero Sipilä kertoo, että päätöksiä kolaamisesta tehdään kuun vaihteessa.

Jos lunta ei sada tarpeeksi lisää, Sipilän mukaan on mahdollista, että apukinoksia joudutaan paikoin tekemään.

Tutkimuksia apukinoksista tehdään tänäkin talvena, vaikka massiiviselle kolaamiselle viime talven tapaan ei lopulta olisi tarvetta.

Tutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että Haukivedelle on jo kolattu apukinoksia. Pihlajavedelle toivotaan lumisateita, jotta tutkimusta voidaan siellä jatkaa.

 

Saimaan vedenpinnan vaihtelusta ei ole tänä talvena harmia norpalle. Saimaan pinta pysyy tuoreen ennusteen mukaan tasaisena lähikuukaudet.

Saimaannorpan pesinnän onnistuminen vaatii sitä, ettei vedenpinta pesimäkaudella nouse tai laske kahtakymmentä senttiä enempää. Saimaan pinta on nyt normaalilla tasolla.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen