Orkesteriyleisö laskusuunnassa

Lappeenranta. Syksy sai nostetta kaupunginorkesterin kuulijoihin.

Petteri Värtö

Lappeenrannan kaupunginorkesterin buumi ei näy vuoden 2014 tilastossa. Orkesterin kuulijamäärä vuonna 2014 oli 9 395, missä on pudotusta edellisvuodesta viidennes. Myös konserttien kävijäkeskiarvo tippui.

Intendentti Milko Vesalaisen mukaan laskusuuntaa selittää konserttien koon pienentyminen tiukan talouskuurin vuoksi. Kamarikonsertteja oli aiempaa enemmän, ja ne ovat väistämättä pienemmän yleisön keikkoja.

Orkesteri kokeili vuonna 2014 myös haluttuja halvemman lipunhinnan iltapäiväkonsertteja, mutta ne eivät vetäneet yleisöä toivotussa mittakaavassa. Kuluvan kevään ohjelmistossa näitä konsertteja ei enää kuulla.

 

Yleisö löysi kaupunginorkesterin syyskaudella. Lokakuisen Abba-illan myötä kiinnostus kasvoi, toinen viihdekonsertti oli loppuunmyyty, ja myös Olli Mustosen konsertti sekä Sibelius-konsertti vetivät kuulijoita.

Hyvä veto on jatkunut alkuvuonna. Abba-uusinnan liput Lappeenrannassa loppuivat kolmessa tunnissa. Kevään seuraava viihteellisempi konsertti on vasta vappuna, syksyn ohjelmisto on siltä osin toistaiseksi auki.

— Kysyntää varmasti olisi, ja taiteellinen johtaja (Tibor Bogányi) ainakin haluaisi, mutta ohjelmatoimikunnassa pitää katsoa, riittääkö Abballe vielä yleisöä. Muita formaatteja on myös tulossa, Vesalainen toteaa.

 

Kaupunginorkesteri konsertoi eri kokoonpanoin 46 kertaa viime vuonna. Vapaalippulaisten määrä kuulijoista oli 1 436, muulla tavoin laskettuja kuulijoita, kuten ilmaiseksi pääseviä koululaisryhmiä, oli 2 021.

Alaikäisten ja koululaisten vapaa pääsy on kasvatuksellista toimintaa, mutta luvuissa näkyy tuottovaatimusten kasvu. Vapaalippulaisten määrä yleisöstä oli kolmannes, kun se esimerkiksi vuonna 2013 oli yli puolet.

Konsertit 2014

Sinfonia- tai vastaavaa konserttia (16 kappaletta), 3 187 kuulijaa.

Messut ja oratoriot (1), 488 kuulijaa.

Kamarimusiikkikonsertit (5), 421 kuulijaa.

Viihdekonsertit (4), 1 814 kuulijaa.

Laitos- ja työpaikkakonsertit (10), 1 144 kuulijaa.

Vierailut muualla (8), 1 483 kuulijaa.

Lähde: Lappeenrannan kaupunginorkesteri

Kirjoittaja:
Petteri Värtö