Uutta tekniikkaa kuuttien seurantaan

Saimaannorppa. Etelä-Savon ELY-keskus kielsi kuuttien radiolähetinseurannan. Kuuttien liikkeitä voi seurata GPS-laitteilla.

Ilpo Leskinen

Etelä-Savon ELY-keskus on muuttanut saimaannorppien tutkimukseen myöntämäänsä poikkeuslupaa.

Kuuttien radiolähetinseuranta on vastedes kielletty, koska se saattaa lisätä kuuttien riskiä jäädä kiinni kalaverkkoihin. Tutkimuksia voi tehdä satelliittipaikantimilla eli GPS-laitteilla, joita saa kiinnittää vuosittain enintään neljään kuuttiin.

Viime vuonna kaksi radiolähettimellä varustettua kuuttia kuoli kalaverkkoihin, minkä jälkeen koko etäseurannan tarpeellisuutta ryhdyttiin arvioimaan.

 

Ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta ei pidä muutosta dramaattisena. Kyse on siitä, että vanhaa tekniikkaa korvataan uudella, kun uudesta on tullut riittävän käyttökelpoista.

Aiemmin GPS-laitteet olivat Sipilän mukaan suurempia kuin VHF-tekniikalla toimivat radiolähettimet eli niin sanotut koiratutkat. Sittemmin GPS-laitteet ovat pienentyneet ja virtaviivaistuneet.

ELY-keskuksen päätöksestä ei Sipilän mukaan tule ongelmia norppatutkimukselle. GPS-laitteilla saadaan enemmän tietoa kuin radiolähettimillä, ja ne eivät vaadi tutkijan paikalla oloa.

 

Tutkijat ovat Sipilän mukaan olleet vastakkaista mieltä etäseurannan jatkamisen tarpeesta. Toisten mielestä tietoa on jo saatu riittävästi. Toisten mielestä lisätietoa vielä tarvitaan etenkin, kun määritetään norpan suojelutarvetta.

Norppien ja kuuttien etäseurannan jatkamista tarkastellaan Sipilän mukaan kriittisesti koko ajan. Yhtään turhaa tutkimusta ei tehdä.

 

Itä-Suomen yliopisto on vuosille 2014-2018 saamallaan poikkeusluvalla tutkinut kuuttien käyttäytymistä ja pesintäolojen parantamista.

ELY-keskus ei ole toistaiseksi katsonut tarpeelliseksi kieltää GPS-lähettimiä. Tekniikka antaa runsaasti lisätietoa kuuttien vieroituksen jälkeisestä käyttäytymisestä ja liikkumisesta.

Satelliittipaikannuksella on saatu uutta tietoa myös aikuisten norppien liikkumisesta, elinpiirin laajuudesta sekä vuodenaikaisvaihteluista.

Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen ja luonnonsuojelulain mukaisesti rauhoitettu.

 

Norppien etäseuranta

Itä-Suomen yliopisto on poikkeusluvin tutkinut saimaannorppien käyttäytymistä radiolähettimin 1990-luvulta lähtien.

Tutkimus on painottunut aikuisiin yksilöihin, mutta myös kuutteja on merkitty lähettimin. Vuosina 1995-2014 on seurannassa ollut kaikkiaan 19 kuuttia.

GPS-lähettimet otettiin aikuisten norppien tutkimukseen 2000-luvulla. Laitetta testattiin yhdellä kuutilla viime vuonna.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen