Yhdyskadun talo kasvaa korkeutta

Lappeenranta | Asuntoyhtiö saa rahaa julkisivuremonttiin ja lisää vastikkeen maksajia.

Yhä useampi taloyhtiö Lappeenrannan keskustassa suunnittelee rakennuksen korottamista kerroksella tai parilla. Nyt Yhdyskatu 10:ssä sijaitseva kerrostaloyhtiö havittelee kahden kerroksen korotusta. Lisärakentamisen vaatima asekamakaavanmuutos on parhaillaan nähtävillä.

Tähän mennessä keskustassa on tehty tai suunniteltu korotuksia ainakin joihinkin Kimpisenkadun, Koulukadun ja Ainonkadun varren taloihin.

– Kaupunki on suhtautunut asiaan kannustavasti, kiittelee Asunto Oy Yhdyskatu 10:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Taimisto.

Yhdyskatu 10:n suunnitelmissa on rakentaa asuntoja nykyisen ullakon paikalle sekä vielä yksi kerros sen yläpuolelle. Lisärakennusoikeuden myynnin tuloilla taloyhtiö rahoittaa muita kunnostushankkeitaan.

 

Taloyhtiölle korotuskaavailu on ollut jo tähän mennessä Taimiston sanojen mukaan ”valtava urakka”.

– Takana on isot linjastosaneeraukset ja entisten hammaslääkäritilojen muuttaminen asunnoiksi ja myynti. Vielä riittäisi urakoitavaa julkisivuissa ja katossa.

Taloyhtiö innostui korotuksesta, kun sai tietää Kimpisenkadun ullakkorakentamisesta.

– Hitaasti ja harkiten, arkkitehdin avulla on viety suunnittelua eteenpäin.

Alkuun taloyhtiö oli ajatellut vain yhden kerroksen korotusta. Suunnitelma kasvoi kahteen kerrokseen, mikä vaati neljä uutta parkkipaikkaa pihalta.

– Ullakon häkkivarastoille saadaan tilaa pannuhuoneesta. Lujuuslaskelmat kahdesta kerroksesta on vielä tehtävä, selvittää Taimisto.

Nyt taloyhtiö miettii jopa aurinkokennoja katolle. Taloyhtiöllä ei ole vielä aikataulua korotuksen rakentamisesta. Kaavavalitukseenkin varaudutaan. Taloyhtiö maksaa rakennusoikeuden kasvusta kaupungille noin 17?000 euroa. Taimisto kertoo tyytyväisenä, että rahan saanee käyttää lähiympäristön, esimerkiksi talon edessä menevän mukulakivikadun tai lähileikkipuiston kunnostamiseen.

Kaupunki on suhtautunut asiaan todella kannustavasti.

Veli-Matti Taimisto

Tästä kyse

Rakennusoikeus nousee nykyisestä 1 450:stä neliöstä 2 150:een. Kaavassa nelikerroksinen talo muuttuu kuusikerroksiseksi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju