Yleisö kurmootti teatteria

Teatteri | Vuoden 2014 yleisömäärä on pienin käytöstä poistuvassa talossa. Budjetissa pysyminen tekee tiukkaa.

Lappeenrannan kaupunginteatteri sai yleisöltä moukarista vuonna 2014. Teatterin omia tuotantoja raahautui katsomaan kotikaupungin saleissa runsaat 17 000 katsojaa, mikä on alhaisin yleisömäärä nykytiloissa.

Kaupunginteatteri aloittaa vuoden päästä valmistuvassa uudessa talossa kauppakeskus Isossa-Kristiinassa. Teatterin johdon tavoitteena ei silti ollut hiljentää vanhaa teatterikiinteistöä etuajassa ja nyt koetulla tavalla.

— Kevään varaustilanne näytti pitkään hyvältä, mutta lumipalloefekti käänsi kurssin kokonaan väärään suuntaan. 30 perutulla esityksellä Jukola-salissa ei pärjätä, kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen harmittelee.

Teatterin tarkoituksena oli lisätä esitysten määrää merkittävästi vuonna 2014. Jukola-saliin suunnitelluista esityksistä peruuntui joka neljäs viime vuonna, joten esityksiä oli suurin piirtein tavallinen vuosittainen määrä.

 

Peruutusten myötä teatteri kadotti Jari Juutisen mukaan lopullisesti yleisön luottamuksen. Pontta jaloilla äänestämiseen antoivat hänestä myös sisäilmaongelmat, vaikka yleisötiloista ei ole altistumishaittoja löydetty.

— Uusien ensi-iltojen ohella syksyllä jatkui kevään ohjelmisto, josta Peter Pan oli käytännössä täynnä ja Tohvelisankarin rouvalla oli vain vähän esityksiä. Ohjelmistosta petti kaikki paitsi Neljäs tie, Juutinen sanoo.

Syksy hyydytti katsojien mielenkiinnon sekä Peter Paniin että Tohvelinsankarin rouvaan. Fanny ja Aleksander ei vastannut toiveisiin, ja Neljänneltä tieltä Juutinen ei missään vaiheessa ollut edes odottanut mitään.

 

teatteri yritti herätellä katsojien mielenkiintoa myös laskemalla lippujen hintaa. Lokakuinen tarjous ovelta ostettujen pääsylippujen alennetuista hinnoista näkyi vain pienenä piristymisenä kassalla.

— Teatterille pitäisi löytyä nykyistä enemmän rahaa, jotta pääsylippujen hintaa voisi pudottaa. Meillä on subventoidut systeemit, mutta nekin leikkivät markkinataloutta. En näe siinä hirveästi järkeä, Juutinen toteaa.

 

Ohjelmistosta puuttui vetovoimainen kesäteatterikappale, jonka tuotannosta kaupunginteatteri vastasi vuosina 2009—13. Kesäteatteri on tehty yleensä vierailijoilla, joita joutui nyt käyttämään rutkasti talviteatterikin.

Vierailijat ovat tavallisesti kuukausipalkkaisia kalliimpia työntekijöitä, eikä kaupunginteatteri yleisökadon myötä pääse tulopuolella budjetoituun tavoitteeseen, joten se joutunee selittelemään alijäämää alkuvuodesta.

— Toimintakate todennäköisesti ylittyy. Vierailijat on huomioitu esitystoiminnassa, mutta nyt yllätyksiä oli niin paljon. Kirjanpito valmistuu tammikuun lopulla, kaupunginteatterin vs. talouspäällikkö Maarit Welin kertoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö