Kansalaisaloitteella maakaupan kimppuun

KIINTEISTÖT. Kansanedustaja Suna Kymäläisen mukaan kyse ei ole vaalitempusta.

Helena Rissanen

Venäläisten Suomessa tekemiä kiinteistökauppoja halutaan rajoittaa kansalaisaloitteen avulla. Asialla on kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.), jonka lakialoite samasta asiasta raukesi eduskunnassa viime lokakuussa.

— Näin paljon vaivaa tehdessäni asiasta lakialoitteen, joka ei eduskunnassa edennyt edes valmisteluun. Huomasin, että muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin kansalaisaloite, Kymäläinen selittää.

Kansalaisaloitteella Kymäläinen haluaa varmistaa asian etenemisen, vaikka häntä ei valittaisi uuteen eduskuntaan. Aloitteen käyttämisen vaalivankkurina Kymäläinen kieltää.

— Aloitteen ajankohtaan vaikutti se, missä ajassa saimme kerättyä tietoa. Halusimme varmistaa, että kansainvälinen vertailu rajoituksista Euroopassa on paikkansa pitävää. Se oli yllättävän pitkä ja kivinen tie.

Ajoitus on Kymäläisen mukaan sattumaa.

— Vaalitempuksi tämä olisi kyllä sairaan työläs. Kenenkään ei kannattaisi tällaista duunimäärää tehdä, koska sitten vaalikentillä ei jaksa tehdä mitään. Tämä on myös riskibisnes, koska aina on se mahdollisuus, että tämä floppaa.

 

Kymäläisestä on tärkeää, että kansalaisaloitteen ympärille syntyvä keskustelu pitää aihetta esillä vaalien alla.

— Ehdokkaat joutuvat ottamaan kantaa asiaan. Uskon, että kysymys noteerataan hallitusneuvotteluissakin eri tavalla, jos taustalla on kansalaisaloite.

Riittävästi allekirjoittajia on Kymäläisen mukaan arvioitu löytyvän joko yhdessä yössä, viikossa tai kuukaudessa.

— Puoli vuotta nimiä voi kuitenkin kerätä, ja toivon todella, että allekirjoittajia löytyy 50 000  tai reilusti enemmänkin. Jos homma floppaa, se on selkeä viesti siitä, että asia ei muiden mielestä ole tärkeä. Siinä tapauksessa tämä on osaltani loppu.

 

Kymäläisen mukaan hänen turvallisuuspoliittiset perustelunsa tai viittaukset strategisiin paikkoihin koettiin jossain vaiheessa pelotteluna. Nyt niihin suhtaudutaan Ukrainan tilanteen takia toisin.

Aloitteeseen on kerätty entistä tarkempaa faktaa kaupoista, esimerkiksi siitä, mistä kiinteistöjä on ostettu.

— Moni ymmärtää, että aloitteen taustalla ei ole se, että venäläisistä ei tykättäisi.

 

Tästä on kyse

Kansalaisaloite EU- ja Efta-maiden ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta jätettiin keskiviikkona oikeusministeriön tarkistettavaksi.

Aloitteen alullepanijoina ovat Suna Kymäläisen (sd.) lisäksi Hannu Lahikainen Savitaipaleelta, Oiva Miettinen Saarijärveltä ja  kansanedustaja Pertti Hemmilä (kok.) Salosta.

Aloitteen on määrä avautua kansalaisaloite.fi-sivustolla allekirjoitettavaksi ensi tiistaina.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen