Katsastuskilpailusta tuli iso lasku

Katsastusala. Autokatsastus Lappeenranta joutuu korvaamaan yli 200 000 euroa monikansalliselle ketjulle.

Juho Maijala

 

Katsastusaseman perustaminen tuli kalliiksi lappeenrantalaiselle yritykselle. K1-Katsastajilla tiimipäällikkönä työskennellyt Tomi Tavinen perusti oman katsastusaseman, Autokatsastus Lappeenranta Oy:n, pian irtisanouduttuaan ketjun palveluksesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi lokakuussa Taviselle vajaan 32 000 euron sopimussakon kilpailukieltoehdon vuoksi. Lisäksi käräjäoikeus määräsi Autokatsastus Lappeenrannan maksamaan 65 000 euron vahingonkorvaukset katsastusaseman perustamiskustannuksista ja 100 000 euroa menetetystä liikevoitosta K1:lle.

Oikeudenkäyntikuluineen summa on vajaat 240 000 euroa. K1-Katsastajat vaati oikeudessa kaksinkertaisia vahingonkorvauksia, osin tulevista liikevoitoista.

 

Kiista sai alkunsa vuonna 2012, jolloin katsastusasemien kilpailu ei ollut vielä kiristynyt Lappeenrannassa. Paikkakunnalla toimivat monikansalliset ketjut: brittiomisteinen A-Katsastus ja espanjalaisen Applusin omistama K1. Paikallisia toimijoita ei vielä ollut.

Tavinen irtisanoutui K1-Katsastajilta toukokuun lopussa. Autokatsastus Lappeenranta rekisteröitiin kuukautta myöhemmin.

Tavinen kertoo hyväksyvänsä sopimussakon, ja se on jo maksettu. Tuomittu korvaus K1:en liikevoiton menetyksestä tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta. Yrittäjän mukaan vastaperustetussa katsastusfirmassa työskenneltiin hiki hatussa pitkiä päiviä, jonka vuoksi toiminta oli kannattavaa K1:en toimintaan verrattuna.

— Jos tässä on jokin opetus, niin kannattaa suunnitella tarkkaan mitä tekee. Kilpailu on kovaa ja isot toimijat eivät halua luopua markkinaosuuksistaan. Hoviin valittaminen ei kannata, se on niin kallista lystiä, Tavinen sanoo.

Tavinen myös ihmettelee kilpailukieltoa palvelualalla, jossa ei juurikaan ole liikesalaisuuksia. Työnantajan vaihtaminen on vaikeaa, sillä välissä pitäisi olla puoli vuotta työttömänä.

 

Autokatsastus Lappeenranta toimii samoissa tiloissa kuin missä K1-Katsastajat aiemmin toimi. K1:en vuokrasopimus irtisanottiin helmikuussa 2012. Oikeuden mielestä K1 joutui etsimään uudet toimitilat Autokatsastuksen menettelyn vuoksi.

— Jos emme olisi tulleet tähän, joku muu olisi. Toinenkin yrittäjä oli kysynyt tätä liiketilaa, Tavinen sanoo.

 

Applus Finlandin maajohtaja Petri Haikola toteaa, että asia on loppuun käsitelty ja molemmat osapuolet ovat tyytyneet oikeuden ratkaisuun. Haikola myöntää, että itse katsastustyössä ei ole palveluntuottamiseen liittyviä liikesalaisuuksia.

— Mutta esimerkiksi se, kun suunnitellaan minne asemia kannattaisi avata, vaatii asiantuntemusta. Se on yrityksen henkistä omaisuutta, Haikola sanoo.

 

Kireä kilpailutilanne

Autokatsastus Lappeenrannalla on 11 työntekijää ja viisi toimipistettä: Imatralla, Kotkassa, Simpeleellä ja kaksi Lappeenrannassa.

Lappeenrannassa katsastaa myös kaakkoissuomalainen yritys: Katsastus Kinnunen.

Lisäksi Lappeenrannassa toimii kaksi suurta ketjua: A-Katsastus Group ja K1-Katsastajat.

Kirjoittaja:
Juho Maijala