Teatterin paikattava 127 000 euron tappiot

LAPPEENRANTA. Uuden teatterinjohtajan maksettavaksi jäävät edellisen kauden tappiot.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginteatteri teki viime vuonna tappiota 127 000 euroa. Syynä on ennätysmäisen vähäinen lipunmyynti.

Teatteri joutui vuoden aikana peruuttamaan 30 esitystä. Tappiota lisäsi se, että toteutuneet 170 esitystä vetivät huomattavasti vähemmän katsojia kuin mitä budjetin kannalta olisi pitänyt.

Menonsa teatteri piti tiukasti kurissa. Peruutuksia oli niin paljon osin siksi, ettei teatteri halunnut säästösyistä palkata sijaisia sairastuneiden näyttelijöiden tilalle.

Kulttuuritoimenjohtajan Päivi-Linnea Pötryn mukaan teatterin pitää kuroa taloutensa tasapainoon vuoden 2016 loppuun menessä, eli säästölinjan on jatkuttava, mutta lipunmyyntiä on lisättävä.

 

Ensi syksynä Lappeenrannan kaupunginteatteria ryhtyy johtamaan Timo Sokura. Tulevalle teatterinjohtajalle on haluttu järjestää puhdas pöytä: nykyinen teatterinjohtaja Jari Juutinen ei puutu ensi syksyn ohjelmistoon eikä väistötilojen löytämiseen, vaan ne jäävät Sokuran tehtäväksi.

Mutta saako Sokura oikeasti aloittaa puhtaalta pöydältä, jos hänen maksettavakseen jäävät Juutisen kauden tappiot?

Kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Olli Saarelan mielestä teatterin taloustilanne on hankala, mutta tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.

Hankalaa on se, että syyskaudella teatterin pitää toimia väistötiloissa. Saarelan mukaan mahdollisia tiloja ovat ainakin Kehruuhuone ja musiikkiopiston Helkiö-sali.

Koska esitykset ovat väistämättä pienimuotoisia, vielä tänä vuonna teatterilta ei odoteta suurta lipunmyyntiä, päinvastoin.

— Sen voi kuitenkin jo etukäteen sanoa, että vuodesta 2016 tulee suuri yleisömenestys. Kun uusi teatteritalo avataan, lähes jokainen sohvaperunakin lähtee katsomaan uutta teatteritaloa.

— Siinä vaiheessa teatterilaisten pitää saada yleisö koukutettua ja tulemaan myös uudestaan.

Saarela myöntää, että yhtälö on hankala: hurmata yleisö ja samaan aikaan huolehtia tiukasta talouskurista.

— Olen keskustellut Timo Sokuran kanssa tulevasta ohjelmistosta sen verran, että olen luottavainen. Ohjelmisto tulee olemaan erittäin monipuolinen.

 

Teatterin tappiosta huolimatta kulttuuritoimi pysyi viime vuonna budjetissaan. Niin kirjasto-, museo-, orkesteri- kuin yleinen kulttuuritoimikin alittivat budjettinsa, niin kuin etukäteen oli suunniteltu.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto