Maaseutu menettää välvouhkansa

Lappeenranta | Maaseutuasiamies Terttu Kivinen jää eläkkeelle lähes 40 työvuoden jälkeen. Liika laajuus haittaa tiedonkulkua.

Maaliskuun alusta lähtien Lappeenrannan maaseututoimistosta puuttuu jotain. Paikka ei ole entisensä ilman maaseutuasiamies Terttu Kivisen osaamista ja persoonaa.

Kivinen jää eläkkeelle melkein 40 vuoden työrupeaman jälkeen. Tänä aikana on nähty melkoinen murros sekä maaseudun elämässä että Kivisen työnkuvassa.

— Alussa jaettiin lomasihteerin kanssa sama pöytä ja puhelin. Edes omaa kirjoituskonetta ei ollut. Vanhalla laina-Remingtonilla kirjoitettiin pinta-alalisiä kalkkeeripaperin läpi, Kivinen muistelee.

Työnjako oli tuolloin selvä: maaseutulautakunta päätti ja sihteeri toteutti. Maaseutuasiamiehenä Kivinen on voinut vaikuttaa enemmän hoitamiinsa asioihin.

 

Eläkkeelle siirtyminen osuu haastavaan saumaan, sillä EU:n maaseutuohjelman ohjelmakausi on juuri vaihtunut ja uusia hankkeita pitäisi valmistella. Kivistä huolettaa, kuka niistä vastaa, kun hänen mahdollisesta seuraajastaankaan ei ole tehty päätöstä.

— Välvouhkaa tarvitaan toimijoiden ja kuntien välille. Asiakkailla ei ole aikaa eikä tietoa ottaa kaikesta selvää.

Ongelma näkyy muussakin kuin hanketoiminnassa. Kivinen on huomannut, että kun järjestöjen toimintapiirit laajenevat, neuvontatyökin etääntyy ihmisistä, eikä enää auta heitä entiseen tapaan.

— Kun maakunnassa ei ole omaa meijeriä tai teurastamoa, tuottajien siltä suunnalta saama tuki jää vähäiseksi.

Juuri nyt tukea tarvittaisiin kipeästi. Viime aikojen supistukset ovat kurittaneet ankarasti erityisesti maitotilallisia ja mielialat ovat matalalla. Aika näyttää, miten monella tilalla kypsytään lopullisesti yrittämiseen.

 

Hankejaksamisesta Kivinen ei ole huolissaan. Lappeenrannassa toimii lähes 50 kyläyhdistystä, joista osa on hyvin aktiivisia. Kun löytyy mielekäs hanke toteutettavaksi, tulostakin alkaa syntyä.

— Suunnitteilla oleva kyläturvallisuushanke esimerkiksi on tiukkaa asiaa siitä, miten mummot pärjäävät kylillä, kun sähköt ovat lumimyrskyn jäljiltä poikki ja tiet ummessa. Hanke herättelee vanhaa vpk-henkeä ja vastaa kunnan rahapulaan omalla esityksellään.

Eläkkeelle jäädessään Kivinen siirtyy pöydän toiselle puolelle. Avoimet kylät -tapahtumassa 6. kesäkuuta hän on vaihteeksi mukana talkoolaisena.

Asiakkailla ei ole aikaa eikä tietoa ottaa kaikesta selvää.

Terttu Kivinen

Terttu Kivinen

Syntynyt 1950.

Agrologi, artesaani.

Lappeenrannan kaupungin eläkkeelle jäävä maaseutuasiamies.

Asuu kerrostalossa Lappeenrannan Skinnarilassa.

Perheessä kaksi aikuista poikaa ja heidän perheensä.

Harrastuksina käsityöt, akvarellimaalaus ja pihanhoito.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen