Moskovalaisille palatsi Saimaan rannalta

Venäläiskaupat | 820 000 euron talokauppa linkittyy öljy-yhtiön johtajaan.

Italialaisen palatsin tunnelmaa henkivä iso omakotitalo Lappeenrannan Tervahaudankadulla siirtyi viime vuonna moskovalaisomistukseen.

Galina Lavushtshenko, 58, ja Jekaterina Vorobjeva, 42, maksoivat Saimaan rannalla sijaitsevasta talosta 820 000 euroa lappeenrantalaiselle yrittäjäpariskunnalle.

Taloa myytiin jo 2007, jolloin siitä pyydettiin 1,98 miljoonaa euroa. Etelä-Saimaan haastatteleman kiinteistönvälittäjän mukaan kyseessä oli tuolloin Lappeenrannan kaikkien aikojen kovin hintapyyntö omakotitalosta.

 

Talon ostaneiden naisten nimet löytyvät venäläisen Tatneft-öljy-yhtiön varatalousjohtajan ja osakkaan Vladimir Lavushtshenkon, 65, henkilökohtaiselta internetsivustolta. Heidät mainitaan sivuston sisällöntuottajiksi. Sivustolta ei käy ilmi, ovatko Lavushtshenkot ja Vorobjeva sukulaisia.

Etelä-Saimaa yritti kysyä puhelimitse ja sähköpostitse Vladimir Lavushtshenkolta tämän osuudesta kiinteistökauppaan. Tatneftistä kerrottiin, että kysymykset on välitetty Vorobjevalle ja että Vladimir Lavushtshenko ei voi vastata itse kysymyksiin. Kysymyksiin ei tullut vastausta perjantaihin mennessä.

Tatneft on Forbes-talouslehden mukaan maailman 519. suurin yritys ja Venäjän 7. suurin yksityinen yritys.

 

Lemin kiinnostavin kauppa lienee palkkamurhista epäillyn ja Interpolin etsintäkuuluttaman pietarilaisen Mihail Krishjanin omakotitonttikauppa. Krishjan myi tonttinsa Viron Narvasta kotoisin olevalle miehelle tammikuussa 2014 45 000 eurolla päädyttyään virolaisten ja venäläisten lehtitietojen mukaan vankilaan Virossa syksyllä 2013.

Kunnan mukaan kauppa kiinnosti keskusrikospoliisia, joka epäili narvalaismiehen tulleen painostetuksi kauppaan. Tontille rakennettiin perustuksia kesällä 2013, minkä jälkeen siellä ei ole tapahtunut mitään. Krishjan osti tontin 2008 Lemin kunnalta 8 400 eurolla.

 

Taipalsaarella venäläiskauppoja tehtiin vain viisi. Kallein oli 118 000 euron mökkitonttikauppa Olkkolassa. Sama moskovalaispariskunta osti lisäksi tammikuussa 2015 400 000 euron omakotitalon Joutsenon Karsturannasta, niin ikään Saimaan rannalta.

 

Imatralla kauppoja tehtiin paljon, mutta ne olivat keskimäärin edullisia. Kallein oli 300 000 euron kauppa 1,4 hehtaarin tontilla Immalanjärven rannalla olevasta omakotitalosta, joka siirtyi venäläiseltä toiselle.

Parikkalassa tehtiin vain kolme venäläiskauppaa, joista kalleimman hinta oli 120 000 euroa. Rautjärven neljästä kaupasta kallein oli 200 000 euron omakotikauppa.

Savitaipaleella venäläiset tekivät vain kaksi noin 50 000 euron kauppaa, toisen tontista Kuolimon rannalla ja toisen maapalstasta metsälampien rannalla.

 

Kyseessä oli tuolloin Lappeenrannan kaikkien aikojen kovin hintapyyntö omakotitalosta.

Kiinteistönvälittäjä

Kirjoittaja:
Outi Salovaara