Päivystävä taiteilija vuokraa kuvataidetta

Lappeenranta. Taidelainaamon neuvottelut työntekijän palkkaamisesta ovat kesken. Säännölliset taiteilijatapaamiset ovat suunnitteilla.

Petteri Värtö

Taidelainaamo avautuu uusissa tiloissa Lappeenrannan maakuntakirjastossa lauantaina. Lainaamo juhlistaa parempaa sijaintia suuren maailman tyylillä: avajaisissa on tarjolla musiikki- ja performanssitaidetta.

Isolta kirkolta on lainaamon uusi konseptikin. Kirjaston kanssa saman katon alta on tähän asti voinut lainata kuvataidetta esimerkiksi Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa, jossa Helsingin taidelainaamo sijaitsee.

— Uusi sijainti on onni onnettomuudessa. Kirjasto on vireä tapahtumien paikka. On mahdollista saada uusia asiakkaita, taidelainaamoa ylläpitävän Etelä-Karjalan taiteilijaseuran puheenjohtaja Soli Perttu iloitsee.

Lainaamo sijaitsi viime vuoteen saakka Pehtoorintuvassa galleria Pihaton yhteydessä. Taiteilijaseura joutui luopumaan Pihaton toiminnasta, kun Lappeenrannan kaupunki pudotti avustuksensa puoleen aiemmasta.

 

Maakuntakirjaston yhteydessä taidelainaamo on auki aiempaa pitempään. Taidetta voi lainata päivätyön päätteeksi ja kirjastokäynnin yhteydessä. Taidelainaamoa pyörittävät aluksi talkoilla taiteilijaseuran jäsenet.

— Työntekijä on jo valittu, mutta ELY-keskus pitää tätä liiketoimintana ja lupaa palkkatukea vain 50 prosenttia. Sillä emme välttämättä voi palkata ketään, koska ei tämä kannattavaa bisnestä ole, Perttu kummastelee.

Taiteilijan päätyö on taiteen tekeminen, mutta vapaaehtoisia talkoolainaajia löytyy. Seuran ajatuksissa on myös järjestää lainaamossa säännöllisiä taiteilijatapaamisia, esimerkiksi lauantaisin kerran kuukaudessa.

 

Taidelainaamon avoimet avajaiset maakuntakirjastossa (Valtakatu 47, sisäänkäynti Anni Swanin kadulta) 7.2. klo 12—18. Taija-Tuuli Louhivuoren Onion-performanssi klo 13 ja 15, Iiro Iivosen musiikkia klo 16.30 ja 17.

Lappeenrannan taidelainaamo

Taidetta lainattavissa ja nähtävillä 70 kaakkoissuomalaiselta kuvataiteilijalta.

Valikoimassa maalausten, grafiikanvedosten ja piirustusten lisäksi valokuvia, veistoksia ja muita kolmiulotteisia teoksia.

Taidetta voi lainata kuukausimaksulla (alk. 10 euroa/kk) tai ostaa kerralla. Kuukausimaksut ovat teoksen korottomia osamaksuja.

Avoinna ti—pe klo 12—17.30 ja la 12—15.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö